БАБХ е взела ограничителни мерки за движение на животни по границата ни с Гърция. Контролират се граничните ферми. Това заяви изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев на пресконференция, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
Рисковите райони се инспектират по два пъти в седмица, тъй като заболяването е такова, че ако в понеделник няма нищо, в петък всички животни може да са болни. Затова се нагала този контрол, каза д-р Илиев. По думите му, е по-вероятно у нас да се появи лимпискин (нодуларен дерматит), отколкото да не се появи. 
[news]
В момента ни спасява малко времето, защото заболяването се разпространява от всички кръвосмучещи насекоми, за разлика от синия език. Всички насекоми, които могат да накацат по рани на животните, могат да пренесат болестта. Нодуларен дерматит може да се пренася и по други начина, като не всички начини за пренасяне са ясни, но е ясно, че може да се пренася по механичен път, каза Дамян Илиев и добави: 
 
„Това, което можем да направим, е да контролираме района и веднага, ако се появят болни животни да се евтанизират, за да няма откъде кръвосмучещите насекоми да заразят останалите животни“. 
 
В Гърция в момента се разреши ваксиниране с жива ваксина против болестта. Ваксината е от Южна Африка и за първи път се използва на европейска територия. Тъй като ваксината е жива, в България не можем да я приложим засега превантивно, тъй като можем по този начин да вкараме болестта в страната.
 
Д-р Илиев каза още, че за създалата се рискова ситуация са предупредени областните ни служби и ветеринарите. Има проведени срещи и с фермери, и с частно практикуващи ветеринарни лекари. Отделно обучение минаха и нашите официални лекари, каза Дамян Илиев и изрази надежда, че страната ни е по-готова от съседите ни, ако болестта се разпространи на наша територия.
 
Не можем да си позволим да сме по-хуманни и да не убиваме заболелите животни, каза директорът на БАБХ. „Ако това заболяване се разпространи и не вземем мерки, както се случи и в Гърция, ви казвам, че в граничните ни райони с Гърция и Турция фермерството може би ще стане хоби. Икономическите щети ще бъдат много сериозни, защото  ограниченията на продукция и на животни са много рестриктивни. Не е взето още решение какви да бъдат тези ограничения, но най-вероятно да вземем мерки, каквито се вземат при шап“. Д-р Дамян Илиев припомни, че когато е имало разпространение на шап в България, бяха затворени цели области за продукция и за движение на животни.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!