Оградата от бодлива и режеща тел, която се изгражда по сухоземната граница с Румъния срещу разпространението на Африканската чума по свинете от дивите прасе, ще бъде готова най-късно до 21 август.
 
 
Вече са изградени над 110 км от общо 133-километровото съоръжение. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на проверки в района на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Кардам и по цялото протежение на оградата от Силистра до Дуранкулак, съобщи пресслужбата на министерството.
 
„Предстои и подсилване на оградата с режеща тел тип Бруно и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица”, допълни още заместник-министърът. Той подчерта, че за изграждането на оградата са командировани служители от 6-те държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите, които работят денонощно, в това число и с дежурства по охрана на съоръжението.
 
 
По време на проверката, извършена съвместно с регионалните структури на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), беше установено, че на входовете към България на граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо. 
 
Директорът на Областната дирекция на БАБХ в Добрич д-р Борислав Каменов припомни, че внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове.
 
 
„България е първата страна, която прави превенция преди още заболяването да е установено на територията й“, каза зам.-министърът, като посочи, че са ангажирани над 500 служители от горската система в последните седмици. 
 
„Изключително благодарни сме на колегите от държавните предприятия и от структурите на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) за разбирането и добрата работа, която извършват на терен по границата – не само изграждане на оградата, но и обходи за охрана, наблюдение и анализ на миграционното поведение на животните около съоръжението”, обяви заместник-министърът.
 
 
„Остава да се опъне само режещата тел. Това ще стане до края на седмицата, най-късно вторник следващата седмица, желязната тел ще бъде опъната. На местата, на които невралгичните пунктове, там където се очаква или се вижда, че са преминавали или преминават диви свине ще се сложат два реда от режещата тел", уточни Григор Гогов, изпълнителен директор на ИАГ, цитиран от БНТ.
 
Стойността на оградата ще бъде под 600 000 лева, прогнозира Григор Гогов, изпълнителен директор на ИАГ. До момента разходите са около 514 000 лева. Ситуацията в Румъния е все по-тревожна, само за два месеца огнищата на африканска чума там са станали над 600. Според експерти, ако Африканската чума по свинете навлезе у нас, загубите за сектор „Свиневъдство" ще бъдат над 1 млрд. лв.