Първично огнище на туберкулоза по говедата е установено във ферма в село Бистрица, община Дупница, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д- р Първан Дангов, цитиран от Дарик радио. „Във фермата се отглеждат 44 животни.Установени са 3 говеда със симптомите на болестта, като те вече са заклани в изолационна кланица в град Дряново.

 

В края на 2013 г. тези именно животни са реагирали на диагностично изследване съмнително, при повторното изследване са установени като положителни", заяви Дангов. Няма установени други говеда с клинични признаци. Предприети са всички мерки за дезинфекция и спиране на движението на животните.

 

Направени са изследвания на собствениците на фермата, както и на гледачите на животните, като не са били установени признаци, че бацила е наличен при хора. Според Първан Дангов опасност от възникване на вторични огнища няма. На територията на Кюстендилска област подобно заболяване не е имало от 40 години. Причината сега е на внесените от други райони животни. Разпоредени са засилени мерки от лекарите при предвижването на животни от другите области.

 

"Собственикът ще бъде глобен за това, че не е наложил карантина на животни внесени от друг район", каза още директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Кюстендил. В следващите 60 дни ще се извършват изследвания във фермата. Ако две последователни изследвания докажат, че няма други болни животни фермата ще бъде с възстановен статут.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!