Огнище на птичи грип е установено в Монтана. Това съобщи д-р Герго Гергов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ-Монтана) за Фокус.
 
 
Директорът на ОДБХ-Монтана обясни, че огнището се намира в двор на къща в квартал „Мила Кутловица“. 
 
„Сигналът е подаден на 26 декември, късно следобяд от собственик на домашни птици, като основанието за сигнала са клинични и патологоанатомични признаци. На другата сутрин на 27 декември са транспортирани два трупа на кокошки до специализирана лаборатория в София и с лабораторна диагноза е потвърдена болестта инфлуенца по птиците“, каза д-р Гергов. 
 
 
Със заповед е обявено огнище на птичи грип в Монтана, наложени са мерки за забрана за продажба и транспортиране на птици на територията на областта.
 
„Всички птици в двора на стопанина, а те са около 40, са принудително умъртвени и предадени на екарисаж. В момента се извършва дезинфекция на двора на стопанина“, обясни експертът. 
 
„В предстоящите почивни дни ще има дежурни екипи от ОДБХ, които при сигнал за мъртви птици ще реагират веднага и ще вземат по съответния ред необходимите проби“, заключи д-р Герго Гергов.