Три огнища на болестта „син език” са регистрирани на територията на област Благоевград в населените места Сатовча, Катунци и Симитли, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). От болестта са засегнати 83 животновъдни обекта и са умрели 81 животни.
 
Изпратени са за изследване допълнително кръвни проби от още 30 населени места, предимно от общините Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово, Гърмен, Петрич, Сандански и Кресна, за които се очакват резултатите.
[news]
Със заповед на областния управител днес бе свикана епизоотична комисия, на която бяха взети мерки за предотвратяване разпространението на болестта, сред които: въвеждане на забрана за движение на едри и дребни преживни животни на територията на областта, с изключение на случаите, в които се касае за клане на животни, ограничава се пашуването в часовия диапазон от 19:00 до 8.00 часа, забранява се провеждането на пазари, тържища и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на областта.
 
Предвид силно пресечения терен на областта и невъзможността на екарисажните автомобили да достигат до труднодостъпните места в региона, ще бъдат предприети мерки за определяте на места за загробване на животните. Предприети са и действия за обработка с инсектициди на животновъдните обекти, торищата и местата за водопой на животните. При съмнения от страна на стопаните за наличие на болестта, те трябва да уведомят обслужващият фермата ветеринарен лекар, официален ветеринарен лекар, обслужващ общината или съответната контактна точка от съответната земеделска служба на територията на общината.
 
Заболяването „син език“ се предава по трансмисивен път, чрез ухапване от куликоиди (комари) и НЕ е опасно за хората. Продуктите, добити от заразени животни (мляко, месо) също не са опасни за човешка консумация. При констатиране на заразата при животни, със слабо изразени клинични признаци, се предприема лечение с антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства.
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!