Украинските фермери вече могат да се борят с плевелите и вредителите с помощта на огън. Компанията „А3Тех-Украина“ представи на изложението „Агро-2018“ огнен култиватор. Машината струва около 10 000 долара и в момента минава последни изпитания. Скоро ще се появи в продажба, съобщава porpozitsiya.com, позовавайки се на данни на UBR.

Как френски роботи сами обработват 30 ха царевица?

Трябва да отбележим, че произведените в Европа аналози на конкурентни производители се продават за по 35 000 долара. Украинският модел срещу по-ниска цена по нищо не отстъпва.

Самата технология, по думи на компанията-производител, ще помогне на фермерите да спестят до 80% от средствата за растителна защита. Освен това тя се е доказала вече в САЩ, особено в стопанствата, които развиват био фермерство.

Култиваторът на практика изгоря плевелите на открито, техните семена по повърхността, без да нанася щети по внесените в почвата семена. Загиват и патогените по повърхността на грунта. Това се постига по пътя на кратковременно въздействие с открит пламък върху почвата.

Създателите на машината уверят, че при правилно използване върху почвата и растенията се въздейства с температура 60-70 градуса.

Култиваторът работи с газ. Разходът на гориво в зависимост от режима на експлоатация възлиза на 20 до 60 литра. Това не е малко, но е добро решение в сравнение с ръчното плевене, което обикновено се практикува при биоземеделие.