Министрите на земеделието на страните-членки на ЕС постигнаха общ подход по трите законодателни предложения за бъдещата Обща селскостопанска политика 2023-2027. 

Искане: Да не се удържат пари от фермери с директни плащания до 2 000 евро

В проекта на регламент беше отразено решението, взето от лидерите на държавите членки на Европейския съвет, за доброволно прилагане на таван на директните плащания над 100 хиляди евро. 

Таваните ще се отнасят само за СЕПП, като се запазва възможността за приспадане на разходите за труд, свързан със земеделската дейност. 

Всяка държава-членка може да вземе решение до 1% от директните плащания да се обвържат с участие на бенефициентите и в инструментите за управление на риска.

Таванът на субсидиите - темата, която ни разделя

Все още не е ясно каква ще бъде позицията на България относно поставянето на доброволен таван. Повече от ясно е обаче мнението на някои браншови организации в сектори, сред които Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), Добруджански овощарски съюз (ДОС), Съюз на дунавските овощари (СДО), Национален съюз на градинарите в България (НСГБ), Българска асоциация “Биопродукти” (БАБ) и много други. Те са категорични, че таван трябва да има, за да бъде субсидирането в новия програмен период балансирано.

“И в момента има таван на плащанията. Няма обаче бенефициент, който да е отрязан, на който плащанията да са намалени със 100% за субсидии над 300 000 евро. Всичко е калкулация!”, каза Янка Попова, съпредседател на НОКА пред Агри.БГ.

В началото на седмицата темата за тавана коментира и евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

Назад в годините равното подпомагане на площ даде големи дисбаланси. Считам, че е много важно да се намери балансът между подпомагането на малките фермери и големите земеделци”, каза евродепутатът и добави:

“В България това е въпрос на диалог, който за в бъдеще трябва да намери своето място в стратегическия план”.

 

През ноември предстои ЕП, Европейската Комисия и Съвета на министрите да влязат в триалог, чрез който да се постигне окончателно съгласие по реформите на ОСП.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.