По закон груповият лов на дива свиня е разрешен до втората неделя на месец януари, ако няма издадена последваща заповед от Министерството на земеделието. Към момента такава няма, съобщават на своя сайт НЛРС – Съюз на ловците и риболовците в България, позовавайки се на потвърждение от страна на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Свиневъдите виждат спасение във ваксинацията

По думите им няма и сериозни причини, които да налагат удължаване на сезона, тъй като запасът на вида в страната е силно редуциран – както от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), така и от отстреляните животни по време на лов.

За сравнение миналата година срокът за групов лов беше удължен до 16 февруари, като целта на земеделското министерство беше да постигне максимално намаляване на броя на животните и препоръчителните от Европейския орган по безопасност на храните EFSA показатели за плътност на дивата свиня на единица площ.

Официални данни на ИАГ от началото на 2020 г. до 4 януари 2021 г. сочат, че са отстреляни почти 16 000 диви свине. Спрямо година по-рано техният брой е 32 000, което е спад с около 50%. Резултатите показват, че запасът на дивата свиня е намалял значително, като има райони в Северна България, където се срещат само единични животни.

В Интернет се въртят кадри на дива свиня в естествената ѝ среда, но с атипично поведение. Даниел Павлов, който е експерт към БАБХ, ги коментира така: 

„Всички ловци знаят, че този вид има високо изразен инстинкт за самосъхранение – те са стадни животни, а в случая виждаме разпръснати едно-две прасета, които очевидно не реагират на приближаването на човека, загубено е и чувството им за координация. Поради факта, че стоят на едно място и вероятно имат висока температура, твърде възможно е да са болни от АЧС”, споделя той.