Официално днес от Общинската администрация в Мизия признаха причината за наводненията, както Фермер.БГ я описа още в деня след мащабното наводнение.

 

Ефектът на скачените съдове от скъсани стени на два язовира в област Враца. Пред Фермер.БГ зърнопроизводителят и председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите Румяна Ангелова беше категорична, че изнесената от МОСВ информация, че няма изпускане на язовири, не отговаря на истината. По думите ѝ, бедствието започва от преливане на язовира край село Невяни. Той пък се препълнил от контролирано изпускане на язовира край Голямо Пещене и така се „отприщила системата на скачените съдове“.

 

Местната власт отчита като причина и ненавременните действия за ограничаване силата на приливната вълна.

 

„Забавяне решението на областния управител, на бившия министър Греков и на бившия министър-председател с това, че ние пускахме факсове от събота, от 9 ч. сутринта ги молим за разрешение за дигата, докато стигнахме до извода, че трябва да я разрушим сами", разказа зам.-кметът Николай Нековски. Според наблюденията на експерти от общината, близо 90% от всички язовири във Врачанска област нямат изпускателни системи за контрол на нивата.


 



 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!