Земеделските производители отпадат изцяло от разпоредбите на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, наричан накратко Закон за горивата.

Костадин Костадинов: Износът на българските зърнопроизводители е за 1 млрд. долара

Това стана ясно днес, след като Парламентът прие на второ четене закона след над 3 години борба от страна на земеделските производители. За тези промени настояваха и от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).


Текстовете забраняват зареждане на пътни превозни средства с продукти от нефтен произход, които не са отчетени по реда на Закона за ДДС и на наредбата за касовите апарати. Предвидена е глоба в размер от 10 000 до 100 000 лева за нарушителите. За фирми - санкцията е от 20 000 до 200 000 лева.

Промените ще облекчат и режима за фермерите, които ползват бензин и дизел за собствени нужди.

Законът за горивата е официално финализиран и влиза в сила в събота, 25 януари, освен ако не бъде върнат след вето. Дребните търговци на горива се събраха отново пред парламента - този път, за да подкрепят промените.

„Бях в работната група, работили сме по него и в сегашния му вид сме доволни. Сложихме един таван на обема на резервоара от 50 куб. м. Това е достатъчен капацитет за един земеделски производител. Който иска повече, вече попада в обхвата на закона. Ние сме зърнопроизводители - крайни потребители, а не търговци“, коментира Костадин Костадинов, председател на НАЗ преди време за Агри.БГ.

 

Формално законът за горивата е в сила от януари 2019 г., но заради липсваща наредба за прилагането му, той не действа. Бавенето на наредбата беше умишлено, за да могат да се изчистят спорните текстове. Тя бе приета в края на месец юли 2019 г. "под условие", като трябваше да влезе в сила от 26 октомври, но после срокът бе отложен.

„Забави се, защото имаше избори, които спряха работата на институциите в страната за три месеца“, обясни Костадин Костадинов.

Законът претърпя почти пълна промяна, като земеделските производители са изваденни от обхвата му.