Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ) в Хасково има нов директор, сочи справка на сайта на ведомството. Новият шеф на дирекцията е Валентина Делчева, която заемаше този пост от 2017 г. до 2021 г.

Ще потънат ли 400 млн. евро в джобовете на чертожници?

Областната структура стана известна с честите смени на ръководни кадрови през последните години. Около предишния директор Златка Господинова, която остана на поста само няколко месеца, се разрази скандал във връзка с изискванията за подаването на заявления и декларации в тазгодишната кампания за ползване на земеделски земи.

Фермери от областта организираха протести и настояваха за нейното освобождаване от пост. Тя от своя страна заяви пред Агри.БГ, че се опитва да спре порочни практики и да работи по законовите изисквания. 

Господинова остана ръководител на ОДЗ – Хасково докато действаше редовното правителство на Кирил Петков, когато агроминистър бе Иван Иванов. По времето му на министър в редица областни земеделски структури имаше кадрови промени, като постовете се заемаха от хора, свързани с БСП.

Новият директор на областната дирекция e по-скоро новозавърнал се. Валентина Делчева управлява структурата до 2021 г. Пред регионалната медия Haskovo.info тя коментира, че не смята да сменя шефовете на общинските земеделски служби.

Длъжността не е конкурсна и няма определен мандат. На поста се назначава и освобождава директно със заповед на земеделския министър. На сайта на ОДЗ – Хасково заедно с името на новия директор са публикувани и 23 точки, описващи подробно неговите функции.