След няколко преработки, Европейската комисия (ЕК) одобри Националния план за възстановяване и устойчивост на България (НПВУ). По него страната ни очаква да получи над 12 млрд. лева. Това стана ясно при посещението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в София в четвъртък, пише Свободна Европа.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

“Основните забележки бяха в областите на енергетиката и върховенството на правото. България е 23-ата държава в Европейския съюз (ЕС), чийто план е одобрен от ЕК”, обясни Урсула фон дер Лайен.

По думите й “това е един изключителен план”.

 „Планът на България отговаря на изискващите критерии, които заедно установихме. Той комбинира инвестиции в зеления и дигиталния преход с реформи по отношение на структурните предизвикателства, които имаме”, добави председателят на ЕК по време на пресконференция.

От своя страна премиерът Кирил Петков допълни: “Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България“.

Колко пари и за какво ще се дават за земеделието?

В частта за селското стопанство са включени две проектни предложения - „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“ и „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“ .

Бюджетът за дигатилазия е 19,9 млн. лева, а срокът за изпълнение е до 31.12.2025 г.

Вторият проект - „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство", е с бюджет 437,4 млн. лева и период на реализация до края на 2025 г. 

Той се фокусира върху реализацията на зелени и цифрови инвестиции, допринасящи за екологизиране на производствените практики в земеделието. Чрез него ще се предоставя подкрепа по четири направления:

Тук изниква и въпроса заделени ли са все пак онези 200 млн. лева за Напоителни системи? Оказва се, че дружеството е партньор на Екоминистерството по проект "Цифровизация за комплексно управление, контрол и ефективно управление на водите“. За този мярка, чийто бенефициер е МОСВ, са заложени 135,5 млн. лева. Не се конкретизира обаче колко ще бъдат отпуснати за "Напоителни системи" ЕАД.

Иначе мярката цели подобряване на управлението на количеството на водите чрез цифровизация на процеса и подобряване на контрола на използването на водите, за осигуряване на минимално допустимия отток и подобряване на информацията за водните ресурси чрез автоматизиране на измерванията. Партньори в проекта освен МОСВ и "Напоителни системи" ЕАД са и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и Националния институт по хидрология и метеорология.

Повече за Плана за възстановяване

Планът за възстановяване и устойчивост е задължително условие, за да може България да получи достъп до 6,3 млрд. евро (12,3 млрд. лева) по европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост. Той цели да подпомогне икономическото възстановяване на ЕС след пандемията от COVID-19. Тази сума се равнява на 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Преди обаче страната ни да може да получава пари по Плана, той трябва да бъде одобрен от всички държави членки. Срокът за това е два месеца.

ЕК посочва, че 59% от парите по Плана ще отидат за мерки в подкрепа на целите в областта на климата. Това включва инвестиции за ускоряване на декарбонизацията енергетиката и утрояване на производството на електроенергия от възобновяеми източници до 2026 г.

„България представи един от най-зелените планове, които сме одобрявали досега. Почти 60% от него е в подкрепа на екологосъобразните инвестиции. Това е значителен дял и ние го приветстваме“, каза Фон дер Лайен.

За първи път България изпрати в Брюксел своя План за възстановяване на 15 октомври 2021 г. След това той беше връщан няколко пъти за корекции. Последната и окончателна версия на Плана беше публикувана в сряда, ден преди посещението на Урсула фон дер Лайен в България.