Министерският съвет одобри изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители, съобщи пресслужбата на кабинета. С извършените промени ще се прецизира нормативната уредба в областта на контрола и ефективността на отпусканите средства за подпомагане на земеделските производители.

Нови законодателни промени в подпомагането на земеделските производители

Въвеждат се механизми за по-прецизно определяне на площите, за които се иска подпомагане, както и допълнителни и административни мерки за стопани, които не спазват договорните отношения за имоти от държавния и общински поземлен фонд.

„Допълнително към вече съществуващи законови ограничения, при които поради неплатени задължения площи, за които не е извършено плащане, не се считат за правно основание за подпомагане, се въвежда и ограничение на правното основание и за неизрядните наематели или арендатори на земи от ДПФ, пише в мотивите на измененията.

С измененията в Закона се предвижда допълнителна възможност за земеделските стопани да се запознаят и да изразят несъгласие с използвани данни, които са от значение за размера на отпусканото финансово подпомагане по схеми и мерки от Общата селскостопанска политика (ОСП).

До 2023 г. се удължава срокът за прилагането на схемата за държавна помощ за акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство.

С пет години се удължава срокът за предоставяне от общинските съвети на земи от остатъчния поземлен фонд - общинска собственост, т. нар. "земи по чл. 19". Целта е да се довърши поземлената реституция по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.