Близо 887 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2021 и 2022 г. вече са одобрени от правителството. Бюджетът по програмата за преходния период беше гласуван на заседание на Министерския съвет.

Приемите по ПРСР идват с нови критерии

В общата рамка попадат средствата за земеделските производители, преработвателите, младите и малки стопанства, както и финансирането за общините.

Първите приеми на проектни предложения по основните инвестиционни мерки предстоят още тази пролет, по твърдения на представители на земеделското министерство.

На онлайн заседенаие на Комитета по наблюдение в края на февруари стана ясно, че през тази година 458 млн. евро от ПРСР ще бъдат насочени за прием по подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“

В съобщението след последното заседание на Министерския съвет се казва още, че е създадена и възможност да се подпомогнат селските райони при провеждането на необходимите структурни промени в изпълнение на Европейския зелен пакт. Именно те ще имат жизненоважна роля за прехода към екологична устойчивост, а финансирането ще им позволи да постигнат амбициозните цели за климата и околната среда на новите стратегии.