Одобрени са 24 проектни предложения на „Напоителни системи" ЕАД на обща стойност 106 979 203,05 лв. по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от ПРСР (2014-2020 г.), съобщават от Земеделското министерство.

Не изпускайте сроковете през юли

Проектите бяха подадени преди една година, а тяхното разглеждане и оценка приключи на 2 юли. Единствен бенефициент по подмярката бе дружеството. Първоначално бяха подадени 26 проектни предложения, като два от тях отпаднаха на първия етап за оценка на административно съответствие и допустимост.

За останалите беше поискано и одобрено увеличаване на бюджета с 18 148 186,96 лв. Така се стигна до сумата от близо 107 млн. лв. Усвояемостта по подмярката е 100%.

С изпълнението на проектите ще бъде извършена реконструкция, рехабилитация и модернизация на хидротехнически съоръжения, главни напоителни канали, магистрални канали, деривационни канали, напорни водопроводи, тръбопроводи, изравнители и дюкери, разположени на територията на цялата страна. 

"Това ще спомогне и за ефективно използване на водните ресурси чрез въвеждането на нови технологии, за намаляване на загубите на вода в селското стопанство и повишаване качеството на услугите, предоставяни на земеделските производители", казват още от аграрното ведомство.