Застудяването и по-активният прелет на дивите птици са изтъкнати като фактори, спомагащи разпространението на птичия грип, по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол, предаде БТА.

Птичият грип удари обект с почти 100 хиляди пернати

Инфлуенцата по птиците вече се появи в Северна България, припомня  д-р Добромир Димитров, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол, и обърна внимание на мерките, които ще се вземат в спешен порядък за предпазване от навлизане на болестта в Ямболско.

Новото в мерките за предпазване от заболяването е определянето на подходящи терени за загробване на умрелите и евтаназираните пернати. Местата за загробване, каквито в областта не достигат, трябва да бъдат одобрени от специалисти от РИОКОС, да не са в близост до подпочвени води и във вододайни зони", посочи д-р Николай Милковски от Областната дирекция по безопасност на храните.

От изнесените данни ставя ясно, че в Ямболска област се отглеждат 20 500 кокошки за яйца, 358 000 бройлери, 16 500 патици и 2000 фазани. В частни дворове пък се намират още около 300 000 кокошки и 1200 водоплаващи. 

“Влиза в сила забрана за изкарване на птиците извън местата за отглеждане, които трябва да са оградени с телена мрежа за недопускане на контакт с диви птици. Забранява се превозът на птици, освен с ветеринарно разрешение, затварят се пазарите за всякакви видове живи птици, каза още д-р Милковски.