В област Пазарджик, след ваксинацията на ЕПЖ животни, ситуацията със заразния нодуларен дерматит, е овладяна. Това каза д-р Петко Митев, директор на ОДБХ-Пазарджик пред Фокус. Според него има само единични случаи на болни животни, които са ваксинирани в период, в който вече са били заразени с вируса. 
 
"Някои от животни преболедуват, колегите ги лекуват. Започва да затихва заразата от нодуларен дерматит и доказателство за това е, че пред следващите дни нямаме предвидени нови загробвания на болни животни", коментира д-р Митев. 
 
Той допълни, че реално при ваксинираните животни вече трябва да има изграден имунитет, защото е изминал повече от месец от прилагането на ваксината. 
 
"Проблемът, който остава е така наречения "заден двор" или животни в личното стопанство, защото някои от тях не могат да бъдат обхванати от ваксинацията", коментира д-р Митев. Той уточни, че последните случаи са именно в малки населени места, където има такива стопанства.
 
По думите на специалиста проблеми с ваксинацията са се появили в малките населени места като Сърница, Побит камък, Кръстава, където хората отглеждат по едно-две животни за лични нужди. 
 
"Тези собственици имат право да откажат ваксиниране на животните като подпишат специална декларация, но това означава, че ако ги загубят след заболяване от заразен нодуларен дерматит, държавата няма да им изплати обезщетение", каза също Митев и допълни, че това създава риск от появата на ново огнище на заболяването.