600 дка унищожено зеленчуково поле, предимно с пипер, 150 души без работа, изгубена година и всички средства, накрая – влошено здраве. Това е личната история след опустошителната градушка в Пловдивско на двама братя, поколенчески земеделци. 

Готови ли сте за проверки на пасищата?

„На тези декари сме вложили милион, милион и сто лева. Всичко замина”, с тези думи започва разказа си пред Агри.БГ Николай Здравков. Той и брат му са жилави момчета, израснали по полето с родителите си, научени на труд. Но сега: „От три дни не сме същите вече. На по 36-37 години пием хапчета за кръвно, за нерви…И всички колеги са така”, споделя Николай и описва щетите:

„Продукцията е унищожена на сто процента. Бяхме на полето, когато това стана, и на двата микробуса са ми счупени прозорците. 150 човека работници остават без работа. Ние загубихме всичко, ако не ни компенсират реалистично, а по някакви 200-300 лв. на декар, няма как изобщо да продължим, при положение че сме 1 млн. лв. назад”.

Намираме Николай заедно с други пострадали зеленчукопроизводители. Опитват се да си помагат, организират документи и най-вече взаимно се разбират, защото всеки го преживява лично. За повечето от тях това е целият им поминък, а и разходите им съвсем не свършват дотук.

Сега ще трябват още хиляди левове, за да приведем в нормално състояние полетата. Това всичко е на мулч, на найлон. Трябва да се коси, трябва да се разчиства с работна ръка, с хора, откъде ще вземем средства, за да ги вложим в тези дейности, ако чакаме до Нова година. При нас трябват поне 50-60 хил. лв. за почистване само”, обяснява Здравков.

Това означава, че не могат да стартират производство и през следващия сезон. Освен това сега се сключват споразуменията за ползване на земя за догодина. „Хората си искат парите. Откъде да ги вземем?”, се питат земеделците.

Докато чакат да разберат какви компенсации ще получат, фермерите, които по принцип нямат време и не искат да се занимават с политика, сега обаче се питат как през няколко месеца се дават по стотици милиони лева за избори, а пари в бюджета за такива извънредни ситуации, които могат да са с дългосрочни последици за продоволствието на страната ни, няма достатъчно.