Качеството на млякото, което мандрите изкупуват от животновъдните ферми, трябва да се определя от самите прекупвачи, които в последствие ще го използват за производството на определен продукт.

Това каза пред Фермер.БГ Николай Романов, председател на Регионалната асоциация на млеко- и месопроизводителите в Плевенско в отговор на въпрос ще успеят ли до края на 2013 година да се модернизират фермите от трета категория, така че да покриват европейските стандарти за качество на млякото.

По-рано днес в интервю за БНР д-р Златка Възелова, директор на Дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието обяви, че от общо 31 280  ферми в България, които в момента произвеждат сурово краве мляко, 27 718  не отговарят на европейските изисквания и са в трета категория.

Фермите първа категория, които вече са постигнали всички изисквания по отношение на сградофонд и оборудване, както и качество на млякото, са 3078 бр. Във втора категория са  484 ферми, които отговарят на изискванията за сградофонд и оборудване, но не са постигнали европейския стандарт за мляко.

Според браншовикът Николай Романов само в България има подобна категоризация на фермите. Той смята, че най-важно е качеството на самото мляко и именно това трябва да се взема предвид. Възможно е мляко, издоено на ръка да бъде много по-хубаво от това, което е издоено в доилна зала, но не са спазени определени хигиенни изисквания, посочи Романов и риторично попита „Вижда ли ли сте до сега в магазина мляко, на което да пише Първа, втора, трета категория?“

Факт е обаче, че до края на 2013 година остава по-малко от година и тогава приключва дерогацията на млечните ферми. Според д-р  Възелова от МЗХ всяка ферма с 5 и над 5 крави, която организира добре производството си, ще остане на пазара и след 2013 г.  По разчети на МЗХ, за да се превърне една малка ферма, която в момента не отговаря на нито едно от европейските изисквания, в модерна ферма, трябва да се инвестират по около 1400 евро (около 3000 лв) на едно скотомясто – или за създаване на модерна ферма с 5 крави, трябват около 15 хил. лв инвестиция.

Що се отнася до възможностите за финансиране изграждането на такава ферма, Възелова заяви, че МЗХ е направило достатъчно мащабна информационна кампания относно възможностите на мярка 121 на ПРСР за модернизиране. По нейна информация едва около 100 са фермите, които са се възползвали от тази възможност.  „Смятам, че фермерите се ослушваха до сега, но тази година ще предприемат действия за постигане на стандартите“, посочи експертът от МЗХ.

Фермер.БГ публикува и някои от коментарите по темата на наши читатели:

cecko96_1
Не е толкова сложно да се запазят всички ферми в България, просто трябва с една наредба от страна на управляващите всички съществуващи ферми да си обособят стая за мляко, в която да има определени санитарни изисквания и вана за съхранение на млякото. След охлаждане млякото да се транспортира до млекосъбирателните пунктове или съответната мандра. Узаконяването на стаите да става лесно и достъпно! Или главният ветеринар, отговарящ за региона да отива на място и да проверява има ли стая за мляко и ако има такава, фермата да става първа категория. По такъв начин работят фермите в Италия, Австрия и ред други държави.  Просто е нужно Държавата да подаде ръка на хората, които искат да работят.
На практика имаме си крупни земевладелци и наемна работна ръка, но не и фермери. Дребни и средни производители са на изчезване.Точно това ще се случи и при животновъдството дребни и средни производители ще изчезнат. Сега като затворят фермите 2 и 3 категория, които са около 65 000 като всяка ферма храни поне 4члено семейство, вместо да се развият селските райони ще опустеят и скапят а население останало без работа или емигрира в градовете или оскотява. Така че София да се готви за нови 260 000 жители след 31. 12. 2013 год.

silvi11
Целенасочено се върви в посока- унищожаване на дребните производители.80 000 броя производители с 200 хиляди животни! Изключително голям брой трудещи се и осигуряващи се на фона на огромната безработица в държавата ни!Да ликвидират животните и да се наредят за помощи ли? Или да мечтаят за развитие и модернизиране на Българското село?

mirchev
Да,така е! Ето заради всичките тези постоянно променящи се изисквания,макар да бях хвърлил много средства и не само пари,ами нерви и здраве,накрая продадох кравите.Остана ни да изградим торохранилище,за което имахме всичко необходимо,но нямах вече нито здравето,нито ентусиазъм.Не съм се предал,оставих всичко с надеждата някога нещата да се изяснят и най-вече да виждам смисъл и поне някаква възвращаемост. Една от причините да се въздържам от големи инвестиции в овцевъдството е,че нямам доверие,дали след година две,няма да започнат и там да въвеждат съмнително смислени изисквания.Хубаво е и овцете да доим в зала с всичките му там подробности,но знаели човек това което прави,дали утре няма да се наложи да събаря?


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!