Все още очакваме резултатите от изпратената проба от трупа на дивото прасе, намерено на територията на община Шабла. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич за Фермер.БГ.
 
 
Въпреки изградената ограда, както и всички други строги мерки за защита от разпространението на Африканската чума по свинете у нас, в сряда, 1 август, беше открит труп на диво прасе край Шабла. Сигналът е подаден и до областния управител Красимир Кирилов - председател на Областния кризисен щаб по мерки за борба с Африканската чума по свинете (АЧС).
 
Още тогава експертите съобщиха, че очакват резултатите от пробите да бъдат готови до края на седмицата, все още обаче те не са ясни.
 
Органите на реда са отцепили района, където е открито мъртвото животно. На място са присъствали екологът на Шабла и ветеринарен лекар от областната дирекция по безопасност на храните. След вземането на пробите, мъртвото животно е загробено според предписанията в мерките и разпоредбите за недопускане разпространението на болестта.
 
Ветеринарните лекари предупреждават да се наблюдават домашните животни в задните дворове и при най-малки съмнения, да се търси помощ от ветеринарните лекари по общини. С помощта на кметовете на населени места се извършва преброяване на задните дворове, като до момента е ясно, че на територията на община Шабла са около 90 на брой, в които се отглеждат прасета.