Лимецът е издръжлив на всякакви неблагоприятни климатични условия, заяви пред репортер на Фермер.БГ Ели Илиева, биопроизводител. Масивите с лимец Илиева отглежда във Врачанско, където земеделските земи все още са потопени във вода.

 

„Трудностите идват от наводнените ниви, защото е невъзможно да започнем жътвата, макар че оптималните агротехнически срокове за прибирането на реколтата текат“, сподели Илиева. По думите й лимецът е земеделска култура, която устоява на каквито и да било климатични условия.

 

За разлика от пшеницата, която от влагата покълва на полето, лимецът не покълва. „Лимецът има три слоя предпазни люспи, а зърната за здраво свързани със стъблото. Стъблото на лимеца е по-високо значително от това на пшеницата – достига до 1.2 м“, поясни Илиева.

 

В районите, пострадали от наводнения, класовете с лимец са силно полегнали, но производителите не се притесняват, че зърното ще се орони. „Надяваме се дъждовете да спрат, за да можем да ожънем“, допълва Илиева.

 

Прогнозите й са за добиви, сравними с тези през миналата година – около 180 кг/дка. Пазар за лимец все още няма, предвид неприключилата все още жътва. „Количествата зърно от лимец в България не са големи все още, така че производителите на лимец не са от „големите играчи“.

 

По принцип пазарът на лимец е много затворен, макар че определено има нарастване на интереса“, коментира Илиева. През миналата година цената на едро на лющения лимец е била около 4 лв/кг., цената на нелющения лимец е варирала от 2.20 до 2.50 лв./кг. Интерес към българския лимец има и от Западна Европа – основно от Германия и Австрия.

 

Ели Илиева е категорична, че поне в следващите години не може да се говори за индустриализация на производството на лимец в България. „Площите с лимец се увеличават – това е факт.

 

До индустриализация няма да се стигне, защото големите фермери се притесняват от ниските добиви от лимец плюс необходимостта от закупуване на скъпоструваща техника за лющене на зърното, за да се търгува на по-висока цена“, заяви Илиева.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!