Ще има ли отново ръст във водата за напояване и през тази пролет? Какви са очакванията на фермерите и как ще се справят при евентуално повишаване на цените? Фермер.БГ разговаря с Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).
 
 
Пролетта на 2018 г. донесе със себе си конфликтна ситуация за редица малинопроизводители от районите на Лозница и Попово. Тогава Напоителни системи АД закъсня с подаването на вода с над 3 седмици заради спукан дюкер. 
 
Още тогава на производителите беше обещано, че към края на поливния сезон, ще бъдат ясни разходите на всеки един клон по отделно. А на база на тези разходи, ще бъде създадена и оптимална цена на водата за следващия сезон.Това обаче все още не се е сличило.
 
„За съжаление все още нямаме информация за ясна методика за изчисляване на цените през сезон 2019. От Напоителни системи получихме устна информация, че цената на поливната вода няма да бъде по-различна от миналата година, но от БАМ-Я имаме намерение да направим специални договаряния с дружеството, за да можем да осигурим спокойствие, сигурност и стабилна цена, която да не се променя във времето, за нашите активни членове“, каза Божидар Петков.
 
Асоциацията се подготвя да изпрати предложение до Напоителни системи с настояване за среща и дебат по темата.
 
„Ако направим един групов договор може да поискаме по-ниска цена. Това предложение дойде от страна на Напоителни системи през миналата година. Тогава те обясниха, че има възможност да се дадат отстъпки при предоставяне на сключени групови или многогодишни договори“, добави председателят на БАМ-Я.
 
По този начин от дружеството ще могат да планират разходите и доставките. 
 
Освен това мярката за напояване - 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“ се очаква да стартира между месеците май и юни. Бюджетът по процедурата ще бъде 50 млн. евро, като помощта ще бъде насочена към напоителните обекти и системи, разположени извън отделните земеделски стопанства.