България ще бъде почетен гост на най-голямото изложение за вино в Белгия, Холандия и Люксембург - „Мегавино“. То ще се проведе от 21-ви до 23-ти октомври 2017 г. в Брюксел, а утре вечер ще се състои официалното откриване, съобщиха от Concours Mondial 2017.
 
 
Страната ни е избрана за guest of honour, защото участва в изложението вече 11-та поредна година. България беше домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, „Световното по вино“, през 2016г., а през 2018г. ще бъде домакин на Spirits Selection by Concours Mondialл
 
„Държавите, които са почетен гост, се радват на много възможности. През 2016 г. почетен гост на „Мегавино“ беше Ливан. 6 месеца след изложението увеличиха продажбите си на вино в Белгия с 38%. Испания и Австрия - предишни почетни гости, отчитат 18% и 41% ръст за година. Надявам се след „Мегавино“ повече хора, които се интересуват от винен туризъм, да посетят България, а българските винопроизводители да увеличат значително своя износ за Бенелюкс“, коментира Меглена Михова, представителят на Concours Mondial за България. 
 
9-те винопроизводители, които ще ни представят на „Мегавино“, са „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.
 
Залите за дегустация на „Мегавино“ са кръстени на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет. 3 дни ще има мастъркласове за българските сортове - всеки ден по 3. Ще се водят от белгийски дегустатори, посетили страната ни като домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. Партньор на всеки мастърклас е различна белгийска медия.
 
България ще бъде представена на най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана ще се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019г.
 
На нашия щанд ще бъде и официалното откриване на цялото изложение. То ще започне с български народни танци. По-късно ще се сервират български сирена и местни продукти, а международният експерт Fillippo Baldan, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, ще представи модерни коктейли с българска ракия.
 
 
На официалното откриване утре ще присъстват Мая Добрева, посланик на България в Беглия, представители на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Министерство на външните работи, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия; директорите на Concours Mondial de Bruxelles, на Spirits Selection и на Probegex; посланици и дипломати от други европейски страни; българската общност в Белгия; водещи белгийски медии и търговци на вино от Белгия, Люксембург и Холандия.
 
Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и „Община Пловдив“.