Министърът на земеделието Димитър Греков обяви във вторник, че е насрочил за пореден път заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) за 3 юли. При кворум, УС трябва да реши дали да освободи от поста Мирослав Николов, директор на ДФЗ, и заместничката му Виолета Александрова.

 

Николов и Александрова заявиха тази сутрин пред БТВ, че заседанието не е свикано коректно. „Те цитираха правила, въведени от самия министър, след като преди 3 месеца било взето нарушаващо закони и правителствени постановления решение – да се прави предварително съгласуване на въпросите, които ще се обсъждат. Според шефовете на фонда, това не се е случило“, съобщава БТВ.

 

Според Николов и Александрова, в момента се търси начин да се измести вниманието от основния проблем – от май 2013 г. не е избран сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). „Бяха открити нарушения при обществените поръчки, но констатациите на ДФЗ трябва да бъдат потвърдени от сертифициращия орган.

 

Поради тази причина са застрашени 1.180 млрд. евро за периода октомври 2012 г. – октомври 2013 г., 1.300 млрд. евро през тази година, но и всички пари по новата програма по програмния период до 2020 г.“, заявиха още Николов и Александрова.

 

Министър Димитър Греков заяви преди ден, от ЕК са дали отсрочка от един месец. „До 30 юли трябва да представим отговорите и отчетите на сертифициращия орган. Проведохме заседание на политическия съвет, срещнахме и със сертифициращата фирма “Делойт одит”, започва работа по отстраняването на всички слабости“, заяви Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!