Средните цени на свинското месо в ЕС за март се понижиха в сравнение с предходните четири седмици с 3,54 евро, достигайки до 145,06 евро за 100 кг продукция (към 1 април). Това сочат данните, предоставени от Европейската комисия и анализирани от експерти от Съвета по развитие на селското стопанство и земеделието, пише meatinfo.ru.

Бъдещето на свиневъдството: Ферми на 7, 9 или 13 етажа

Както се съобщава, цените започнаха да падат след повишаването им през февруари. В момента те са с 16 евро по-ниски, сравнено с година по-рано.

Понижението не може да бъде определено като неочаквано. Още през февруари се говореше за намаляване на предлагането. Тогава обаче експертите не предполагаха, че ситуацията на пазара ще бъде причина за негативната ценова динамика.

От страните, които са ключови производители на свинско месо, най-голям спад за четири седмици се забелязва в Полша – с 7,19 евро до 142,83 евро за 100 кг. Сериозно понижаване на цените декларираха още Холандия, Германия и Дания. Същевременно в Испания и Франция цените вървят нагоре, съответно с 7,71 и 4 евро.