Комбайнерите, които вчера се осмелиха да влязат и да зажънат с комбайните си край Петолъчката, бъзро вдигнаха адреналина си след като се натъкнаха на 2 невзривени снаряда в ечемичените ниви.

 

Въпреки спазването на задължителните указания за предпазливост, хедера, повдигнат максимално , все пак успял да удари и да обърне една пропусната в проверките „ракетка”, както се шегуват лозенци. Комбайнерът Димитър Събев реагирал светкавично, спрял машината, обозначил боеприпасът, сигнализирал военните и продължил спокойно да работи.

 

На втората находка се натъкнал сутринта, като комбайнерът по урок повторил действията си. Момчетата на полк.Сяров веднага се намесили и боеприпасите са обезвредени. Спазвайки все така всички инструкции за безопасност на работата дадени от военните специалисти, противопожарна защита и лично от доц. Николай Денчев от Военна академия „Г.С.Раковски” , стопаните приключиха с жътвата на 140 дка собственост на МУРРА 2002 – Лозенец. Днес комбайните работят в следващите освободени площи, посочени в ортофотокартата. Председателят на кооперация „Начало 93” Стралджа Николай Николов, който има около 3000 дка ниви в района на взривените складове на „Берета трейдинг”, потвърди че работниците, които ще участват в прибирането на реколтата в опасния участък, имат и застраховки „Живот”.


Комисиите, определени със заповед на директора на ОС „Земеделие”, в първия ден на проверките по масиви уточниха среден добив от 370 кг/ дка и 310 кг/ дка.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!