През ранната есен на миналата година се очерта положителна нагласа за бум при новорегистрираните телескопични товарачи. Това обаче не се потвърди от годишните данни на Контрол и техническа инспекция (КТИ), отбелязва новото издание на Трактор.БГ за пазара на селскостопанска техника AgriTech Market 2020.

Изтеглете БЕЗПЛАТНО AgriTech Market 2020

За положителната тенденция съдехме по септемврийския ръст при този тип техника, който достигна до 13,2% на годишна база. Според окончателните данни на КТИ обаче през 2019 г. новорегистрираните телескопични товарачи са 296 или с 20 по-малко спрямо година по-рано.

Универсалността на телескопичните товарачи и голямата необходимост от такава машина във всеки един стопански двор и търговско съоръжение са сред факторите, които оказват влияние върху ръста, който видяхме през есента, по данни на КТИ. В допълнение може да кажем, че много машини бяха купени по програми от 2008 – 2010 г. и те вече се нуждаят от подмяна. Очакваме положителен тренд на пазара за телехендлери и през 2020 г. По тази причина инвестираме в машини на склад, покриващи цялата гама на представяната от нас марка: Merlo и MultiOne ( в сегмента на мини челни товарачи ). Като допълнителен плюс,  улеснените финансови продукти ще играят голяма роля в продажбите през следващите години”, сподели Петър Генчев, търговски директор на Анимекс.

Каква е динамиката при регистрираните брандове?

Челно място заема JCB с 88 новорегистрирани телескопични товарача. На второ място е MANITOU със 69, а на трето - BOBCAT с 51. Както виждате и от графика по-осезаем спад има единствено при новорегистрираните машини MANITOU, който се доближава до нивата от 2017 г. 

В топ петицата са още MERLO, които бележат доста силен ръст спрямо 2017 и 2018 г. Тогава новорегистрираните машини са били едва 14, а през 2019 г. - 20 броя. На следващо място е WEIDEMANN, който по-принцип е сред предпочитаните брандове сред земеделските производители. През 2019 г. новорегистрираните телескопични товарачи от марката са 15.
 
В края на 2019 г. FENDT представи първия си телескопичен товарач. През следващите години може би ще очакваме разместване на топ позициите при телехендлерите.

Разликата в числата е най-малка при челните товарачи.

Отново обаче имаме спад. По данни на КТИ новорегистрираните машини през 2019 г. са 172, докато през 2018 г. те са били 180 на брой. 

И тук, както и при телескопичните товарачи, няма особено разместване между челните пет места. Единствено осезаем спад се забелязва при американския бранд CATERPILLAR. През 2019 г. марката се връща на нивата си от 2017 г. - с 9 новорегистрирани машини. Бумът е бил през 2018 г. когато от брандът са регистрирани цели 25 нови машини.

Първенец след любимците на земеделските производители е BOBCAT. През 2019 г. новорегистрираните челни товарачи от бранда са 40, с 2 по-малко спрямо 2018 г., но с 11 повече спрямо 2017 г. 

Стълбицата следват GEHL (19), KOMATSU (19), HYUNDAI (14) и JCB (10) - все брандове, които винаги присъстват в челните места. 

На двугодишна база, по данни на КТИ, най-голям и впечатляващ ръст имат телескопичните товарачи на немския бранд Weidemann. Марката бележи ръст от 150% на двугодишна база. 

“През последните две години се отчита засилено търсене на товарачи. И миналата, и тази година Weidemann бележи ръст в продажбите. Марката, която предлагаме на пазара се нареди в челните позиции по продажби. Това според мен се дължи първо на проблема с работната ръка в сектора. Товарачите Weidemann се справят с абсолютно всяка задача във фермата. Второ, те са специализирани за земеделие и животновъдство и покриват основните изисквания на фермерите за бързина, маневреност и икономичност. И трето – развитието на животновъдите, които на свой гръб се увериха, че инвестицията в такава машина се рентира много добре, защото един Weidemann ти спестява петима работника”, обясни Николай Стефчов, управител на Агритоп.

Следват ги MERLO с 42,86 на сто ръст за две години. 
 
“До голяма степен спадът на продажбите на нови машини през 2019 г. се дължи на климатичните условия и липсата на дъжд и влага в много региони. Приоритетни за всеки земеделски стопанин са преките разходи, свързани с производството - семена, препарати и гориво. Покупката на нова техника винаги може да почака и поради тази причина ние виждаме огромен смисъл в развитието на още по - професионална сервизна услуга, която да може да реагира своевременно и адекватно на тази потребност”, смята Петър Генчев, търговски директор на Анимекс.

Ръст има и при останалите брандове в ТОП 5 класацията, но значително по-малък. На двугодишна база JCB, по данни на КТИ, бележи ръст от 22,22 на сто. Следват ги MANITOU с положителен двугодишен тренд от 4,55 на сто. Ръст от 2% бележат и BOBCAT.

Да разгледаме и ЧЕЛНИТЕ ТОВАРАЧИ.

При сравнение с 2017-а, резултатите на доста фирми се променят спрямо това, което видяхме през 2019 г.

Най-голям ръст на двугодишна база бележи HYUNDAI. Брандът отчита 100% ръст спрямо 2017 г., когато регистрираните машини са 7, спрямо 14 през 2019 г.

Положителна тенденция има и при другите брандове в ТОП 5. Например GEHL бележи ръст, по данни на КТИ, за двугодишен период от 46,15 на сто. Следван от BOBCAT - първенецът в класацията за 2019 г. Американската марка отчита ръст от 37,93% на двугодишна база.

Ръст отбелязва и KOMATSU с 26,67 на сто за две години, въпреки спада 20,83% в съпоставка с 2018 г. JCB също отчита положителна тенденция. Ръст от 25 на сто, въпреки спад от 16,67% спрямо година по-рано.

CATERPILLAR, номер пет в класацията за 2019 г., остава на същите нива като през 2017 г. Тревожно е обаче, че компанията бележи спад от 64% спрямо 2018 г.

В специалното проучване на Трактор.БГ, отразено в AgriTech Market 2020, лидер при товарачите като предпочината марка (телескопични и челни) е JCB с 37,1%, следван от MANITOU (29,15) и BOBCAT (20,3%).