Изкупните цени на телетата и другите говеда през тази година ще се движат около или малко под нивото на миналата.
 
 
Прогнозната изкупна цена за телетата е 2,98 лв./кг, а за говедата - 2,27 лв./кг, стана ясно от месечния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Сравнително благоприятно за животновъдите е, че посочените нива превишават съответно с 5% и с 11% средното равнище на цените за периода 2016-2018 г.
 
В същото време оценките са, че средната годишна цена на едро на тон кланично тегло говеждо и телешко месо ще е с около 1% под осреднената стойност за изминалите три години, което ще доведе до много слабо понижение на цената на дребно - до около 11,72 лв./кг. 
 
Посоченото равнище остава над средното за 2016-2018 г., което е било 11,56 лв./кг. Причините за това вероятно са в ограничения обем на производството спрямо вътрешните потребности.
 
Средната цена на едро на говеждото и телешко месо в ЕС през февруари 2019 г. е с 3% под нивото на същия месец на изминалата година. Очакванията на експертите от ЕК са по-ниските цени да се задържат през цялата година.
 
 
За изкупните цени на живите свине се очаква да отбележат слаб ръст с 1% на годишна база, достигайки 2,20 лв./кг, като за спрямо предходишните три години прогнозата е за увеличение с близо 5%. 
 
„Въпреки това средната цена на едро на свинското месо ще се задържи около нивото на изминалата година, отразявайки динамиката на европейския пазар. Очаква се средните цени на дребно да се покачат до 7,96 лв./кг, поради растящото потребителско търсене в страната“, отбелязват анализаторите.
 
Анализ на Обсерваторията на пазара на месо към ЕК сочи, че в края на 2018 г. производствените разходи при свинското месо са се увеличили. Причините са в по-слабата реколта при фуражите, както и в ръста на цените на живите прасенца.
 
 
Цената на свинското в ЕС и през новата година ще остане ниска, въпреки че се очаква ръст за китайския пазар. Очаква се засилваща се ориентация на потреблението към пилешко и телешко месо, което налага разширяване на износа.
 
Предварителните данни за произведеното в кланиците птиче месо през 2018 г. сочат ръст при месото от бройлери с 10% на годишна база и с 18% при месото от патици.
 
Прогнозира се производството да продължи да се разширява и през тази година, а това вероятно ще предизвика задържане и дори понижение на средната цена на едро на пилешко месо. Очакваното ценово равнище ще се доближава до средното за последните три години – 2,89 лв./кг.
 
Намаленото производство на свинско месо в Китай, като последица от разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС), ще доведе до разширяване на производството на пилешко месо, смятат анализаторите. Очакванията са вносът да се увеличи с около с 20% на годишна база, което представлява възможност за европейските производители.