Вече 100 000 души са подали документи от очакваните 130 000 и то коректно по новите девет схеми за подпомагане на земеделските производители, заяви на пресконференция в Пловдив зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. До 9 юни е крайният срок за подаване на документите. Мисля, че доста беше направено в това направление, хората се ориентират и са им ясни критериите и ще се включат в системата на подпомагане, каза още Димитров. Ясно ми е, че някои от схемите се прилагат за първи път през тази година и очевидно на хората това не им е ясно как биха се случили, посочи зам.-министърът. Желаещи и отговарящи на критериите за схемите има, а резултата ще ви кажем в края на годината, добави той.

Според Димитров българското правителство подкрепя млечния сектор и той вече е приоритет. Зам.-министърът уточни, че ЕС предостави подкрепа на млечния сектор на базата на произведено количество краве мляко и тя бе пропорционално разпределена между всичките държави-членки. Ние в момента се възползваме от тази помощ. Друго, което българското правителство направи за млечния сектор е, че по силата на чл. 68 ние отделихме финансов ресурс само за млечния сектор, който касае икономическо уязвими ферми до 50 животни, ферми в необлагодетелствани райони и ферми в нитратно уязвими зони, каза Цветан Димитров.

Отделно, за млечния сектор по програма „Деминимис” са отделени 20 милиона евро, получено е разрешение от ЕК, предстои на следващо заседание на МС да бъде решено така, че до края на май стартира и тази мярка за подпомагане, посочи още зам. министърът. Друга мярка е тази за подпомагане на глава животни, където млечните ферми са две-трети от бенефициентите.

Димитров уточни, че подпомаганията, които бяха до миналата година, на литър мляко вече свършиха. Тази помощ беше по времето на преходния период 2007 – 2009, тя не е нотифицирана и няма как и да се нотифицира. Затова сега усилията са насочени към нотификация на нова държавна помощ за млечния сектор в две направления, каза Димитров. В момента сме подали документи в ЕК за това. Едното е държавна помощ за инвестиции в млечните ферми, а другата е държавна помощ и инвестиции за млечните ферми, които осъществяват директни продажби. Тези директни продажби също са една антикризисна мярка в млечния сектор, което разрешава на малките производители да продават в населените места. Паралелно с промяната на законодателството ние планираме и държавна помощ, която да може да осигури финансов ресурс, чрез който да те да изградят съответните не скъпи съоръжения.

Остана обаче въпросът кога ще могат фермерите да се възползват от тази държавна помощ, тъй като 2 годишния гратисен период за модернизация на фермите тече и вече се скъси на година и половина, а все още 85 % от животновъдните стопанства не отговарят на европейските изисквания и ги заплашва затваряне.