Кризата с африканската чума по свинете в Китай започна да влияе на световния пазар на свинско месо от март, но реалния ефект ще бъде налице в края на това лято, прогнозира Лайъл Джоунс, директор продажби в корпорацията Genesus, пише Meatinfo. 

Заплаха: Труп на диво прасе доплува до Силистра

През април цените на свинете в Китай се стабилизираха до 2,24 $/ кг живо тегло. 

Смятаме, че това е свидетелство за това, че поради АЧС продължава активното клане на свине. В същото време общите запаси от племенни животни и такива за продажба постоянно намаляват, пояснява Джоунс. 

Цените ще растат, но скоростта на този ръст зависи от това, какви ще бъдат запасите от охладено свинско месо, когато доставките на свине за клане започнат да намаляват. 

Как всичко това ще повлияе на вътрешните цени на свинете в Китай никой не знае със сигурност, но дадената ситуация безусловно ще продължава да оказва влияние върху световните пазари, допълва експертът. 

Анализаторът посочва, че реалното движение на цените на свинете в Китай ще бъде видимо към края на това лято. Освен това се очаква вътрешните цени на свинете в Китай да достигнат максимума си още през януари 2020 г. 

В същото време мерките за биологична безопасност, приети в Северен и Централен Китай, дават резултати: количеството на съобщенията за нови огнища на АЧС в тези провинции намалява. Освен това в резултат на интензивните усилия по прилагането на мерки за биозащита са намалели и случаите на други болести по животните. Като цяло е отчетено подобряване на здравословното състояние на поголовието от свине в Китай.