Интензивните валежи миналата седмица няма да се отразят съществено на зърнопроизводителите и жътвата ще бъде успешна за стопаните, които ще могат да приберат добрата реколта.
 
 
Това заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в Генерал Тошево при зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира“.
 
„Очакваме висококачествено зърно и през тази година с много добър баланс, като ще има и за износ, а цените за производителите са по-добри от миналата година“, каза Атанас Добрев, цитиран от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите.
 
„Проектът „Хляб на мира” стартира през 2013 г., като в 12 страни от Централна и Източна Европа беше засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от общата получена реколта да се отбележи годишнината от падането на Берлинската стена и преодоляване на разделението на континента, като това създаде традиция, която се продължава всяка година” припомни Костадин Костадинов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 
С тазгодишната обща ръжена реколта ще се приготви хляб на мира за международната конференция „Мир и земеделие“ през септември 2018 г.
 
 
„Няма мир без хляб и няма хляб без мир, затова са важни инициативи като настоящата, в която се споделят хлебни семена между народите на Европа“, заяви Стилиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 - Генерал Тошево.
 
Зам.-министър Атанас Добрев проведе и работна среща във Варна с ръководството на Североизточно държавно предприятие и директорите на 13-те горски и 5-те ловни стопанства към предприятието. Директорът на предприятието инж. Веселин Нинов запозна зам.-министъра с мащабната разяснителна кампания сред ловните дружини и стопанисващите дивечовъдни участъци, която започна заради опасността от пренасяне и разпространение на африканска чума по свинете (АЧС) от съседни страни.
 
„Проведохме поредица от срещи, които продължават и в Тервел, а след това и в Добрич. Наясно сме, че поради близостта си до границата с Румъния, нашите стопанства първи ще поемат удара, ако африканската чума по свинете влезе на българска територия”, отчетоха от предприятието. Специалистите увериха, че стопанствата към него работят съвместно с експертите от регионалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните по превенция на заболяването.
 
Директорът на РДГ Варна инж. Тодор Гичев съобщи, че заедно с ветеринарните власти се организират специализирани обучения за ловци, които трябва да са подготвени да реагират в случай на преминаване на заболяването на територията на страната.