При пазара на свинско месо се наблюдава слаба възходяща тенденция, като през юни 2017 година цените ще достигнат нива от 3,7 лв./кг кланично тегло, близки до тези от първите месеци на годината. Това стана ясно от данни на Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
 
 
Според последните официални данни, за развитието на животновъдството в България, към 1 ноември 2016 година се отчита осезаем ръст в заплодените свине майки с +17% и свинете майки, заплождани за първи път с +40%. 
 
Предварителните оценки на САРА са производството на свинско месо в кланиците да възлезе на 70-72 хил. т., което е най-високото за последните 20 години. 
 
Не се наблюдават сътресения на пазара на пилешко месо у нас, като цените продължават да са в диапазона 2800 – 2950 лв./тон. Представените официални данни от Министерството на земеделието, горите и храните (МЗХГ) са за по-високо производство на птиче месо през 2016 година, спрямо предходната 2015 година. 
 
 
Отбелязването на Великден през месец април, традиционно свързано с консумацията на агнешко месо, доведе до ръст в търсенето, а оттам и в цените. След месец май цените ще се върнат на по-ниски нива, като предлагането в магазинната мрежа ще идва почти изцяло от внос.