Предварителните оценки за състоянието на млечното животновъдство показват запазване броя на млечните крави през 2017 г.  - около 271 хил.броя и на млечните овце около 1 млн. глави. Това сочат данните на Център за икономически изследвания в селското стопанство – CAPA.
 
Изчисленията за 2016 г. показваха, че производството на краве мляко за 2016 г. ще се равнява 1 млн.л. (данните на МЗХГ са за 999 млн. л) , а овчето на 74 хил.л (МЗХГ– 77 хил. л). През 2017 г. се очаква, по предварителни прогнози, отново около 1 млн.т краве мляко и 82 хил.т – овче.  Конкурентоспособността на млечния сектор минава през концентрация и вертикална интеграция. Данните от министерството показват ръст на големите стопанства (над 100 крави) до 370 ферми. В тях се отглеждат над 25% от кравите. 
 
При овцете – стопанствата с над 300 животни достигат 477. Те отглеждат почти една пета от стадото. Стопанствата с до 20 животни, продължават да намаляват (-19%), като отглеждат една десета от поголовието.
 
Развитие на млечната верига в света 
 
Изкупеното мляко в Европейския съюз (ЕС) намалява с 2,3% (900 000 т) за първото тримесечие на 2017 г.  Според данни на Млечната обсерватория  България е сред страните, които увеличават обема на изкупуваното мляко за периода януари-март 2017 г. сравнено със същия период на миналата година (+3,2%), което можем да отдадем на увеличения дял на големите стопанства. Пред нас са Кипър (+15,8%), Румъния (+5,9%), Полша (+5,2%) и Ирландия (+3,9%). С най-голямо намаление са Дания (-3,9%) и Хърватия (-3,5%). 
 
Анализ на Rabobank прогнозира ръст на производството в ЕС, но въпреки това, то ще остане с -1% от нивата от 2016 г. Увеличение от втората половина на 2017 г. се очаква в Нова Зеландия (+2%) и Австралия (+7%). Китай също се очаква да поддържа ръст от 1,7% на годишна база, след 1,2% през 2016 г. 
 
 
Пазарът продължава да се характеризира с голяма разлика между цените на сухите млека и маслото. Очаквано най-голям спад за първото тримесечие се наблюдава при производството на обезмаслено сухо мляко (SMP) в ЕС с 9%.
 
Актуална информация 
 
Презентация на БАБХ от април 2017 г. за резултатите от първия етап от контрола на качеството на суровото млякото в страната показва, че при фермите с над 50 млечни крави само 33,3% (386) отговарят на стандартите, а при фермите от 10 до 50 крави те са 42,3% (1069). Неотговарящото мляко е възможно да бъде изкупвано за период от три месеца и преработвано в млечни продукти с 60 дни срок на зреене. Прилагането на наредбата вероятно ще доведе до фалити на ферми.
 
Според сайта dairyreporter.com се очаква цената на маслото в света да продължи да се покачва в резултат на силно търсене от Китай, Близкия Изток и Северна Африка съчетано с намаление на производството поради ниските цени на суровото мляко и по-лошото време в Европа през пролетта на 2017-та. 
 
 
Друга причина е промяната в нагласата на потребителите. За диетолозите маслото вече не е нездравословна храна, а се разглежда, като част от една по-балансирана диета. Много британци заместват маргарина и други ниско маслени алтернативи с масло.
 
Потребителите са все по- недоверчиви към продукти, рекламирани като носещи полза за здравето. Т.е. увеличението на търсенето е част от тенденция за купуване на натурална, по-малко преработена храна. Всичко това се очаква да повлияе на потребителските предпочитания и търсенето на масло да навлезе по-често в кулинарията, което да допринесе за повишаване на цената на маслото, а оттам и на суровото мляко.