Kъм края на годината може да очакваме до 50% по-скъпо свинско, отколкото в началото на годината. Това означава около 7,50 лева на килограм. Такава прогноза направи Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. 

Вихрен Димитров: Няма кланица с открит вирус. Как чумата да дойде от кланица?

 

По думите на експерта, досега свинското месо е поскъпано с около 30-35% спрямо началото на годината.


Според Вътев, в момента има известен спад на търсенето на този вид месо, вероятно заради постоянната поредица от новини за африканската чума, макар че болестта не е опасна за хората. Вътев обаче не можа да каже с колко точно е намаляло търсенето и на настоятелен въпрос на bTV в крайна сметка посочи числото от 5%.


По статистика, средно за година човек в България консумира 34 килограма месо, като 20 килограма са свинско месо, а 11 – пилешко.