Експерти прогнозират рекордно потребление на соя през 2017-2018 и увеличение на обработваемите площи със соя в света с 5% за година. Това стана ясно от електронното издание Agriland.
 
 
Оценката за глобалната реколта се очаква да достигне до 344,7 млн. тона. Крайните запаси за предходната стопанска година ще достигнат до рекордните 43,5 млн. тона, заради натрупаните огромни запаси от американска и бразилска соя. За текущия сезон те се прогнозират да са с 3,6 млн. тона по-малко. 
 
Потреблението на тази маслодайна реколта през текущия сезон също се очаква да е рекордно 349,5 млн. тона основно заради Китай. От IGC намалиха прогнозите си през юли за всички основни производители. Така оценката за бразилската реколта е редуцирана с 1 млн. тона до 109 млн. тона, а за аржентинската с 0,5 млн. тона. 
 
Най-голяма е корекцията за реколтата в САЩ с 2,7 млн. тона, но там фермерите изпитват проблеми с лошото състояние на посевите. Към 19 юли само за седмица делът на посевите със соя в страната в добро и отлично състояние е намалял с 4% до 57% спрямо 71% през миналата година.