Изкупната цена на млякото за второто тримесечие за 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година се е повишила при кравето мляко с три процента, при овчето с 9%. Това каза д-р Даниела Димитрова от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) по време на конференция, организирана от Института за аграрна икономика. 

Вижте индикативния график за Кампания 2021

“Засега това увеличение не успява да посрещне настоящето увеличение на цените на фуражите, което по данни на НСИ е с 10-15% за същия период”, каза д-р Димитрова. 

Предвижданията на CAPA за цената на млякото през настоящата година е тя да се повишава заради растящите производствени разходи и увеличението на цените на млечните суровини. 

“Прогнозираме поголовието от млечни крави през 2021 г. да намалее до 221 000 животни или с 3% по-малко от 2020 г. Стадото от млечни овце също ще претърпи съкращения с около 2 процента надолу. Средносрочните перспективи показват, че поголовието от млечни крави може да се понижи до 190 000 глави, а при овцете до 880 000 животни”, посочи експертът. 

По думите й причините са основно в растящите разходи за ресурси, както и очакваният ограничителен ефект, който е резултат от борбата с климатичните промени и Зелената сделка. 

Оценките за общото производство на краве и овче мляко през 2021 г. са за 934 000 тона, което представлява спад с 2 процента в сравнение с 2020 г. 
Това се дължи на засушаването през основните пасищни месеци и растящите цени на фуражите. 

Очакванията на експертите са тенденцията да продължи и в средносрочна перспектива - по-силно изразена при кравето мляко, като причините са ниската възвращаемост в сектора при силна ценова конкуренция, което води о намаляване съответно и на поголовието.