През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. През първата половина от периода се прогнозира повишение на температурите, но средноденонощните им стойности ще останат в граници, които ще поддържат в дълбок покой есенните посеви. На места в източните и крайните южни райони очакваните валежи от дъжд ще стопят снежната покривка. Това гласи прогнозата на агрометеоролога в НИМХ-БАН Дукена Жолева.
 
 
Прогнозираното понижение на температурите през втората половина от периода ще създаде условия за образуване на ледена кора над повърхностния почвен слой, което може да причини изтегляне на посевите и механични повреди по кореновата система на зимните житни култури.
 
През периода прогнозираните стойности на минималните температури са над критичните за зимуващите земеделски култури.
 

 Анкета: В каква земеделска техника ще инвестирате през 2017 година?

 
Студеното време в края първото и началото на второто десетдневие на януари, с минимални температури под минус 16-20°С (Ново село -18°С, Видин -19°С, Враца -18°С, Кнежа -23°С, Монтана -18°С, Русе -16°С, Добрич -18°С, Кюстендил -23°С, Благоевград -19°С, Сандански -16°С, Чирпан -17°С, Елхово-16°С), постави на изпитание студоустойчивостта на част от зимуващите земеделски култури. 
 
Дебелата снежна покривка в по-голямата част от страната, с изключение на места  в Югоизточна България, предпази есенните посеви от измръзване. В югоизточните райони силните ветрове оставиха без снежна защита част от посевите и при тях не са изключени повреди, особено при къснозасетите, неуспели да встъпят във фаза братене зимни житни култури. В районите с регистрирани отрицателни температури под минус 17-18°С се очакват повреди от измръзване по пъпките на лозите, особено по десертните сортове, а под минус 20°С – и при някои сортове праскови.