Анализаторите очакват ръст на пазара на агротехника в Европа за тази година. Според бизнес барометъра на Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника СЕМА очакванията за продажби са предпазливо позитивни в повечето от страните в Европейския съюз (ЕС), като растежът е стабилен и достига нивата от май 2012 г. 
 
 
Въпреки позитивните настроения, общия пазар на трактори в ЕС все още е на по-ниски нива, като през първите четири месеца на годината спадът е от 1,3 процента. 
 
Рекордьор към момента в сравнение с 2016 г. е Великобритания, където е отбелязан ръст от 26,4 процента. Следва Испания с 22,3%, Италия с 13,8% и Дания – 12,6%. По-слабо, но отново с ръст могат да се похвалят в Германия. Там ръстът е 5,7% и Белгия – 4,9%. 
 
Спад обаче е регистриран в Австрия. Там намалението е с 10,3%, докато във Франция е с цели 25,9%. Именно големината на френския пазар дава общия процент от спад за цяла Европа през първата четвърт на 2017 г. 
 
Като тенденция се очертават продажбите на малки трактори – до 50 к.с. и на тези над 150 к.с. се увеличават, докато тези, които са помежду тях бележат слаб ръст. 
 
 
Очакванията за балопресите, косачките, пръскачките, комбайните също са за спад през тази година според експертите на CEMA. 
За двата най-големи пазара за агротехника на Стария континент – Франция и Германия, прогнозите са разнопосочни. 
 
Във Франция през миналата година се отчете спад от 8% в сравнение с 2015 г. Очаква се резултатите за първата половина на тази година да покажат подобни нива. 
 
Единственият сектор, който успява да надмогне негативната тенденция, е този на фуражните комбайни. 
 
В Германия пазарът на селскостопански машини преживя 5-процентен спад през миналата година. 
 
Въпреки това изглежда, че това няма да се повтори тази година и пазарът леко се оттласква от дъното, като очакванията резултатите тази година да с положителен знак. 
 
Най-големи очаквания се възлагат на пазара на фуражни комбайни и балопреси. Пазарът на другите машини е стабилен и ако има ръст, той ще е слаб, твърдят анализаторите. 
 
Очаквано Brexit оказа влияние на пазара във Великобритания. Докато слабият паунд подобри финансовото състояние на британските фермери, процесът качи цените на вносните машини. 
 
Анализаторите очакват през тази година да се види сериозен ръст на Острова от продажби на машини, произведени там. Това ясно ще се види в ръста на пазара на трактори след удрянето на невиждан от 15 г. спад през 2016 г. 
 
 
Сериозни очаквания се възлагат на пазара на сеялки и на фуражораздаващите смесителни ремаркета, докато продажбите на култиваторите и сенообръщачи спадат след силната 2016 г. за всички останали машини се очаква стабилност или съвме лек ръст. 
 
Пазарът на агротехника в Италия показва стабилен спад още от 2012 г., като за 2016 г. той беше 3,7%. За 2017 г. се очаква спадът да достигне 2,2%. Причината за това са намаляващите доходи на фермерите.
 
В същото време в Испания се очаква да продължи тенденцията на плавен ръст, който започна през миналата година. Най-висок ръст се очаква в продажбите на пръскачките и сеялките. За продажбите на трактори анализаторите са по-обрани и чакат слаб ръст. 
 
Като цяло прогнозите са позитивни, отчитат експертите. Това ще увеличи продукцията в някои страни-членки, въпреки очакваните слаби резултати на местно ниво.