Спад на доходите и срив на цените на земеделската продукция се очаква тази година. Това ще се отрази не само върху финансовото състояние на стопанствата, но ще доведе и до чувствително намаляване на размера на рентите, на които разчитат стотици българи, съобщава Нова Телевизия.

В Крайдунавска Добруджа, където са най-плодородните ниви в страната, понижението ще е между 20 и 30 на сто - нещо, което не се е случвало от години. Александър Сабанов обработва 10 000 дка земя в района на Силистра. Миналата година, заради добрите цени за зърното от 450 лв. на тон, той и колегите му в региона са изплатили между 70 и 80 лв. рента на декар. При спада на цените с над 30 на сто тази есен, обаче, таванът на рентите едва ли ще достигне и 60 лв. на декар.

Стопаните пресмятат, че ако запазят размера на рентите, не само че ще останат без оборотни средства, но и няма да могат да обслужват кредитите си. На доходи от нивите, които притежават, разчитат десетки добруджанци. Въпреки че тази есен парите ще са по-малко, хората не крият, че и на това са доволни.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!