През изтеклия период развитието на земеделските култури протичаше с ускорени темпове при наднормени температури. В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от високи стойности на дневните температури, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

АГРОПРОГНОЗА

До края на първото и в началото на второто десетдневие на месец май се очаква нормализиране на топлинните условия, което ще нормализира и темпове на развитие на селскостопанските култури, прогнозират агрометеоролозите, но предупреждават:

В средата на периода на места има вероятност за образуване на слани и възможни повреди по пролетните и зеленчуковите култури, намиращи се в ранни фази от развитието си.

При пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, начало на изкласяване и изкласяване. На места в Южна България ечемикът ще влезе във фаза цъфтеж. Зимната рапица ще е във фазите цъфтеж, образуване и нарастване на шушулките. При овощните видове ще се осъществява разлистване и формиране на завръзите. Лозата ще е на 1 – 3 лист. При засетите пролетни култури (царевица и слънчоглед) ще се наблюдава поникване и листообразуване.

 През периода овлажнението на обработваемия почвен слой ще позволява довършване на сеитбата на царевица за зърно. През повечето дни съществени валежи не се прогнозират и агрометеорологичните условия ще са подходящи за извършването на сезонните агротехнически дейнсоти и растителнозащитните пръскания. Препоръчително е третирането на посевите да се провежда при температура на въздуха не по-висока от 25℃.