Пред Фермер.БГ представители на браншови организации – участници в Кризисния щаб за борба със Син език съобщиха, че броят на умрелите овце в страната, в следствие на Син език, вече надвишава 8000, а Танчо Колев от Националното браншово сдружение на млеко и месопроизводителите съобщи, че вече има потвърдени случаи и на около 20 умрели говеда в следствие на болестта във Великотърновско и други части на страната. 
 
В своя декларация 13 животновъдни организации настояват пред МЗХ да получат допълнителен de minimis за животните, както и Техническия инспекторат към ДФЗ да спре проверките на животните и животновъдните обекти. 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!
 
 
От държавен фонд Земеделия съобщиха, че животновъдите могат да заявят загубените животни в следствие на болестта Син език до 2 октомври 2014 г., като за целта трябва да подадат заявление по образец за форсмажор в областните дирекции на ДФЗ. Това се отнася за кандидатите по линия на Директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане.  При проверките на място починалите животни няма да бъдат търсени като налични във фермите, а стопаните няма да търпят санкции за намаления брой глави добитък в стадата при получаване на субсидиите за Директни плащания 2014 г.  
 
Комисията за защита на конкуренцията отмени тази седмица откриването на процедура за възлагане на обществена поръчка за сертификационен одит на Държавен фонд Земеделие -  Разплащателна агенция. Невъзможността за провеждането на три процедури за обществени поръчки в рамките на една година поставя под риск сертифицирането на около 1,650 млрд. лв., които вече са платени от държавния бюджет. От Министерството отговориха, че ще се осъществи бърз и адекватен избор на сертифициращ орган на ДФЗ - РА, предвид създалите се форсмажорни обстоятелства. Ако не се избере сертифициращ орган, който да потвърди, че всички разходи направени от ДФЗ - РА по Програмата за развитие на селските райони през финансовата 2013-2014 година са извършени правилно, средствата, с които ще оперира държавата занапред ще бъдат намалени, предупреди Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации.
 
В петък министър Васил Грудев обяви, че 2014-те ще е нулева година по Порграмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020),  Българските фермери няма да могат да получат европейски средства за своите проекти, а причината за забавянето е окончателният вариант на програмата, който трябва да бъде одобрен от ЕК.Трябва да скъсим всички времеви параметри на разглеждане, за да може до края на годината да имаме одобрена от Брюксел ПРСР, допълни Грудев. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!