Втора поредна седмица мина под знака на задълбочаващите се скандали между МЗХ и ДФЗ. В понеделник заседание на УС на ДФЗ отново не се проведе. Министър Греков насрочи за трети път заседание – за сряда. УС на ДФЗ трябваше да вземе важни решения - отчет на ДФЗ за одобрените през последната година проекти, ДПП 2014 и 60 млн. лв., част от които за компенсация на пропаднали от градушка площи през миналата година. Вместо това, в сряда безпрецедентно ДФЗ остана без Управителен съвет заради отказа на директора Мирослав Николов да подаде оставка. Така всички плащания за фермерите се оказаха напълно блокирани. В четвъртък стана ясно, че УС на ДФЗ е освободил Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. До назначаване на изпълнителен директор на ДФЗ-РА временно да изпълнява длъжността беше избран Явор Гечев, който заяви в петък, че До този момент не е давал съгласието си да бъда избиран за и.д. изпълнителен директор на ДФЗ-РА, още повече, че съвместяването на двете длъжности - зам.-министър на земеделието и храните и и.д. изпълнителен директор на ДФЗ-РА е законово невъзможно.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

Докато земеделските производители чакаха да бъдат одобрени 4.3 млн. лв. като обезщетение заради лошите климатични условия през 2013 г., нова страховита градушка удари и съсипа неприбраната реколта от зърно в Софийско, Монтанско и Ловешко. Унищожени бяха също така плодовете при стотици декари с овощни насаждения около София и Монтана, както и площи със зеленчуци, а също и оранжерии. В Ловешко земеделските производители тепърва ще обследват щетите, след пороя с градушка четвъртък. Директорът на Изпълнителна агенция за борба с градушките инж. Николай Николов обяви, че 10 300 ракети са изстреляни срещу градоносни облаци от началото на годината досега. Това е два пъти повече в сравнение с 2013 г. В сряда МС гласува увеличение на бюджета на МЗХ целево с 1.2 млн. лв. за закупуване на противоградни ракети. На практика, обаче, тези ракети вече са изстреляни.

 

Във вторник ветеринарни лекари от цялата страна излязоха на национален протест в София. Д-р Трифон Цветков, председател на НС на Българския ветеринарен съюз (БВС), определи протеста като „опит да бъде обърнато най-после сериозно внимание на проблемите, които влияят негативно върху животновъдството“. Ветеринарните лекари алармираха, че има опасност от тежки икономически загуби за страната заради провалената Държавна профилактична програма (ДПП). Според браншовата организация предложениято от БАБХ и приета от МС Тарифа за определяне на цените за изпълнението на мерките по ДПП и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните за 2014 г., е абсолютно неприемлива. На протеста ветеринарите обявиха, че ще атакуват решението на МС, с което е приета Тарифата, в Административен съд. БВС ще сезира за всички нарушения и ЕК. В петък Тарифата беше публикувана в Държавен вестник.

 

През тази седмица продължи жътвата. В много региони на страната реколтата от ечемик е прибрана, масово се реколтират и площите с рапица. Масовата жътва на пшеницата започна в повечето региони през тази седмица. Зърнопроизводителите отчитат сравнително добри добиви. Притесненията им са от изкупните цени – според прогнозите на земеделските производители стартовата цена на пшеницата ще е под 300 лв./т. От стоковите борси обявиха първите котировки – 260-270 лв./т. Какво ще е качеството на зърното от новата реколта тепърва ще се установява. След поредната серия от дъжд и градушки през тази седмица земеделците са притеснени и за пролетните култури.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!