Първата седмица на месец май започна с Националния събор на овцевъдите, който събра стотици хиляди посетители в дните около Гергьовден край петропавловския манастир до Лясковец. Над 120 изложители с 1100 животни – овце, кози, кучета и коне участваха в събитието. 14 европейски животновъдни асоциации от Европа обсъдиха възможността за бъдещо сътрудничество с българските си колеги. По време на събора се проведоха състезания по стрижба и доене на овце, кулинарни програми, директни продажби на млечни продукти, фолклорни конкурси.

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще сформира Комисия, която до края на юни ще състави нова методика за получаване на акциз за горива. Тя ще облекчи най-вече животновъдите и интензивните производства като зеленчукопроизводството и овощарството, обяви земеделският министър Димитър Греков по време на Третия Национален събор на овцевъдите. Според Греков настоящата схема за връщане на акциз за гориво за земеделски нужди на „не е от най-правилните“.



ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 



Кампания 2014 за директните плащания е към края си. Заявления за директни плащания, включително и за национални доплащания, ще се приемат в общинските служби „Земеделие” до 15 май 2014 г. без санкция за късно подаване. Приемът на заявления ще продължи и от 16 май до 9 юни 2014 г., но със санкция за стопаните в размер на 1% за всеки ден закъснение.

На 7-ми май (сряда) се проведе спешно заседание на Управителния съвет на Държавен фонд Земеделие, на което бе взето решение Държавната помощ de minimis за изхранване на преживни животни през 2014 г. да се увеличи с 4 млн. лв. Така общата сума, която животновъдите ще получат за изхранване на едър и дребен рогат добитък, достигна до 15 млн. лв.

В същото време пред Фермер.БГ пчелари алармираха, че помощта De minimis за пчели е под въпрос заради неизвършени профилактични прегледи. Кандитстващите по De minimis пчелари трябва да са извършили пролетни профилактични прегледи на пчелините, но заповед за такива няма, заяви Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

В четвъртък от министерство на замеделието обявиха, че съвместно с МВР, НАП и ДАИ започват масирана акция по граничните пунктове у нас и в редица стокови тържища. 24 часовият контрол на вноса на аграрни продукти и храни на всички гранични пунктове на България цели защита на българските земеделски производители от контрабанден внос и нелоялна конкуренция.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!