Началото на тази седмица започна с дискусии около идеята за въвеждане на данък върху пустеещите земи. Предложението дойде от браншови земеделски организации. Според председателя на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов такса или данък за пустеещи земи, биха накарали всички собственици на такава земя да я отдадат или продадат.
Такъв данък би бил справедлив, но съм по-скоро песимист на този етап, че това може да се случи“, коментира Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Идеята беше подкрепена и от министъра на земеделието проф. Димитър Греков. Tя, както и темите за „белите петна“ и разпокъсаността на земята, ще се разгледат от експертен съвет, какъвто Министерството ще сформира до края на месец май. Работи се и по създаването на електронен имотен регистър.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:




До 31 март се очакваше Държавен фонд Земеделие да приключи ранкирането на проектите по мярка 121 на Програмата за селските райони. Официална информация за хода на разглеждане на проектите обаче не беше оповестена. В същото време от Асоциацията на земеделските производители алармираха, че 500 проекта по мярката може да останат без финансиране заради липса на средства. Асоциацията, както и консултанти предложиха да се прехвърлят средства от Гаранционния фонд, с който да се финансират проектите – голяма част от които са на животновъди.  

На заседанието си в сряда Министерски съвет утвърди годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие" за 2014 г..Планирани са средства за Програмата за развитие на селските райони, Програмата за сектор „Рибарство", директните плащания на площ и пазарните мерки.

Земеделци с изтекли агроекологични ангажименти вече чертаят нивите си, въпреки, че Наредба 11 за удължаване с 1 година на срока за земеделци, чиито ангажименти са изтекли през 2013 г., още чака обнародване в Държавен вестник.

134 млн. евро е бюджетът по новата програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. В периода 2014-2018 г. ще може да се кандидатства по четири мерки от Националната програма, стана ясно по време на изложението Винария в Пловдив.

Животновъдни асоциации от 16 европейски държави ще се включат в третото издание на Националния събор на овцевъдите от 3 до 6 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Освен това от страна на българското Министерство на земеделието и храните са изпратени официални покани до министрите на земеделието на всяка една от тези държави, за участие в Събора. В рамките на събора ще се проведе изложение на овце и кози; Атракции и състезания по доене, стригане и обезкостяване; Изложения на биологични и традиционни храни; Занаяти и музейни експозиции, свързани с овцевъдството;  Кулинарни шоу програми, Народни веселби и много други.

В петък ДФЗ плати още над 113 млн. лева по Схемата за единно плащане на площ. Допълнителните субсидии вече са налични по банковите сметки на земеделските стопани. Плащането се извърши на база на актуализирания от МЗХ слой „Площи в добро земеделско състояние“ за кампания 2013, като са отразени подадените възражения срещу конкретни части от него, допълват от фонда. Отчетени са и резултатите от процедурата по автоматично разрешаване на площи, декларирани от повече от един земеделски стопанин, на база предоставените документи за право на ползване на земеделските земи.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!