Скандали между МЗХ и ДФЗ и поредно искане на оставките на ръководството на фонда белязаха изминалата аграрна седмица. След като директорът на ДФ „Земеделие“ Мирослав Николов алармира, че България може да загуби над 1 млрд. евро от бъдещите европейски субсидии заради липса на сертифициращ орган, във вторник министър Димитър Греков обяви, че свиква за пореден път заседание на УС на ДФЗ и ще поиска оставките на ръководството, заради множество оплаквания на земеделски производители от работата на ДФЗ.

 

Греков обяви още, че имаме отсрочка до 30 юли от ЕК да представим отчетите на сертифициращия орган. Последва полемика между Греков и Николов, преминала под знака на взаимни обвинения. Очаквано заседание на УС на ДФЗ, насрочено за четвъртък, не се проведе. Нямаше кворум. Министър Греков обяви, че свиква поредно заседание за 7 юли.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 

В понеделник жътвата в много райони на страната започна. Земеделските производители правят необходимото с бързи темпове да приберат реколтата, за да не се влошава качеството на зърното. Зърнопроизводители придупредиха да не се спекулира със себестойността на реколтата през тази година, защото за да се говори за себестойност трябва да има налице прибрана продукция, тъй като себестойността се определя на базата на добивите.

 

Жътвата тази година ще е много енергоемка и това допълнително ще увеличи разходите за гориво, заявиха от НАЗ. През тази седмица се появиха и първите прогнозни цени за зърно от новата реколта. Според производители световната реколта на зърно се очертава да бъде добра и това, че в България имаше неблагоприятни климатични условия и ще има намаление на добивите, ще рефлектира единствено върху българските земеделски производители. Причините са увеличени разходи за производство и тенденция за намаляване на изкупните цени.

 

През тази седмица стана ясно, че ветеринарните лекари подготвят национален протест като несъгласие с Тарифата за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма за 2014 г.. Българският ветеринарен съюз (БВС) обяви, че провалената ДПП може да доведе до тежки последици за животновъдството. Ветеринарите поискаха приемане на Тарифата със стойности идентични на тези от 2013 г. и настояваха за финансово обезпечение на тарифата с 15 млн. лв. В сряда Министерски съвет прие Тарифата без промени. Протестът на ветеринарните лекари е насрочен за 9 юли. От БВС обявиха, че ще бъдат подкрепени от животновъдни организации и Българския лекарски съюз.

 

В понеделник Русия обяви, че налага ограничение на вноса на свинско месо от Латвия, заради констатирано огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в страната. Според д-р Трифон Цветков, председател на БВС, при навлизане в България на заболяването, целият сектор „Свиневъдство“ е заплашен от унищожение. Ветеринарите бяха категорични, че Африканската чума по свинете изисква строги ограничителни противоепизоотични мерки, каквито от БАБХ все още не са предприети.

 

След като Агенцията за борба с градушките обяви, че спешно се нуждае от средства за закупуване на противоградови ракети и ако парите не бъдат осигурени, агенцията ще преустанови дейност, министър Греков поиска отново 2.5 млн. лв. от МС. Предложението на земеделския министър не беше гледано на заседание на МС в сряда.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!