През тази седмица започна сеитбата на пшеница в Добрички регион. Първите засети масиви са около 8400 декара и са разположени в Балчик, Добрич и Добричката община. Наторани са над 46 000 декара, като за есенната сеитба в региона вече са подготвени около 600 400 декара. Като краен срок за приключване на сеитбата, експертите от Добружанския земеделски институт посочват 25 октомври. Традиционно площите в Добричка област достигат около 1 млн – 1,2 млн декара.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!
 
 
Между 50 и 70 ст./литър качествено краве мляко е изкупната цена в различните региони на България, съобщават млекопроизводители във Форума на Фермер.БГ. В някои региони мандрите плащат за млякото без забавяне, но на места плащанията се бавят с над 2-3 месеца, като не се спазват предварително подписаните договори с животновъдите, алармират фермерите. Актуалните цени към момента за Регион Велико Търново са 60 ст./литър. Фермата е първа категория; Регион Харманли – 55 ст./литър; Регион Стара Загора цената е намалена 65 ст./литър; Регион Ямбол –  55 ст./литър; Регион Хасково – 55 ст./литър; Регион Бургас - 71 ст./литър краве мляко, ферма 1-ва категория.
 
Във вторник Европейската комисия прие нова програма за спешни мерки за пазара на бързо развалящи се плодове и зеленчуци, в резултат от руската забрана за внос на земеделски продукти от ЕС. Схемата е на стойност 165 000 000 евро и предвижда подкрепа за изтегляне на излишните обеми от пазара. От Европейската комисия съобщават, че, за да бъде по-добре разпределена, новата схема включва в приложение допустимите обеми плодове и зеленчуци, които могат да се заявят за подпомагане, във всяка от държавите-членки с конкретни цифри по групи продукти. 
 
От 1 октомври земеделските производители кандидатстват за целеви кредити за закупуване на минерален тор и/или семена, както и за използването на неокончателно сертифицирани собствени семена за производство на пшеница, реколта 2015 г. Лихвата по кредита е в размер на 4,5%. Финансовият ресурс по Целевия кредит е в размер на 10 000 000 лв. Срокът за кандидатстване е до 14 ноември 2014 г. 
 
В сряда Кабинетът прие актуализация на държавния бюджет. За Държавен фонд Земеделие са заложени над 90 млн. лв. за национални доплащания и държавни помощи.При актуализация на бюджета, животновъдите очакват да получат националните си доплащания за глава животно още през ноември. 85 милиона лева трябва да плати ДФЗ като национални доплащания в сектор „Животновъдство”.  
 
В четвъртък МЗХ обяви, че удължава срока за уведомяване за форсмажор във връзка с  заболяването "син език".  Всички животновъди-кандидати по схемите за националния доплащания и за специфично подпомагане за кампания 2014 в чиито ферми е констатирана болестта, могат да представят своите документи, удостоверяващи загубата на животни. Епидемията от Син език обхвана 27 от 28-те области на България. От Министерство на земеделието и храните съобщиха пред Фермер.БГ, че по официални данни от Син език към момента са убити или умрели 188 говеда, 95 кози и 16053 овце. Реално броят на умрелите животни обаче е много по-голям, категорични са животновъди и ветеринарни лекари. В същото време екарисажите обявиха, че прекратяват извънредните курсове по трупосъбиране, защото от началото на годината не са получавали плащания от Държавата. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!