Последната седмица на месец юли беше напрегната за земеделския бранш – от една страна заради продължаващите в много региони на страната проливни дъждове и градушки, които блокират жътвената кампания и водят до загуби за производителите на селскостопанска продукция, от друга – продължаващото разпространение на болестта Син език по овцете и разбира се, заради окончателните решения, които страната ни взе по отношение на директните плащания от 2015 г.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



В понедлник стана ясно, че министърът в оставка Димитър Греков ще представи втория вариант на Концепцията за директни плащания в Парламентарната комисия по земеделие. Във вторник Концепцията беше обсъдена от министри, депутати и браншови организации. Заседанието премина с бурни дискусии, при които управляващи и браншовици не можаха да постигнат пълен консенсус относно директните плащания.

В сряда, все пак, Кабинетът в оставка прие извънредно точката за Концепция на директните плащания, с което България затвърди позицията си относно субсидиите за земеделие от 2015 до 2020 г.

Накратко: Таван на субсидиите по СЕПП ще има - с 5% се намаляват сумите между 150 000 евро и 300 000 евро и със 100% за субсидията над 300 000 евро. Ще се прилага схемата за преразпределително плащане, при която за първите 300 дка на стопанствата ще се насочват допълнително около 15 лв на декар. В следващия програмен период директните плащания ще бъдат отпускани само на активни фермери - регистрирани съгласно националното законодателство, и с поне 1/3 приходи от селскостопанска дейност. Предвижда се прилагане на 13% обвързано с производството подпомагане за животновъдството, зеленчукопроизводство и трайните насаждения. На сектори, които през 2013 г. са били обект на национални доплащания, ще се изплаща преходна национална помощ от 2015 г., като схемите и условията са идентични на тези, по които през 2013 г. са прилагани национални доплащания. Ще се прилагат схемите за зелени плащания, за дребни стопани и за млади земеделски стопани.

И през тази седмица продължиха проливните дъждове и градушки, които заляха много земеделски площи и блокираха жътвената кампания – най-вече в северозападна България – областите Видин, Монтана и Враца, но също така и в Ямболско, Ловешко и Благоевград. В момента при цени на пшеницата 260 – 270 лв/тон, зърнопроизводителите коментират, че не бързат да продават прибраната продукция, в случай, че има къде да я съхраняват.   

В Ямболска област ще се предприеме принудително умъртвяване по хуманен начин на овцете, показали признаци на заболяването син език, което през последните седмици се разпространява в много региони на южна България. Заразени животни обаче има и в някои села на Шуменска област. За да не се разпространява болестта Син език е въведена тотална забрана за нощна паша, движение на животни и провеждането на пазари за живи животни. Това води до икономически загуби за овцевъдите, алармират фермери.

В петък от Държавен фонд земеделие обявиха, че 676 проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от 2013 г. вече са одобрени. Това са всички проекто предложения, отговарящи на изискванията, за които не достигаше бюджет по Програмата. Стойността на субсидията е за над 191 млн. лева, а инвестициите – за над 374 млн. лв. Преди две седмици Правителството разреши наддоговаряне по мярката за 194 млн. лева. Проектите са за оборудване на кравеферми, овцеферми и козеферми; изграждане на оранжерии, закупуване на овощни дръвчета, техника за обработка на трайни насаждения и др. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!