Последната седмица на месец януари започна с изплащането на субсидиите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). В понеделник Земеделското министерство обяви, че Фонд Земеделие започна изплащането на 949 млн. лева на 94 000 кандидати. Тъй като заявената за подпомагане площ пред ЕК е повече, в сравнение с първоначално посочената от страната ни, субсидията тази година се редуцира 10% или с три лева – като сумата, която се получава е 27 лева/декар. За 2014 година общият бюджет за подпомагане по СЕПП е в размер на 1 051 млн. лв. като през месец март ще се изплатят останалите около 100 млн. лева по схемата за преразпределително плащане на първите 300 дка в стопанството. Тази схема се прилага за първа година. С това първо плащане не бяха платени субсидии за парцели, при които има застъпвания, както и плащания по жалби на земеделските производители. 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 
Във вторник стана ясно, че на територията на страната е регистриран Птичи грип H5N1 при мъртъв пеликан край Бургас. От Земеделското министерство увериха, че става дума за изолиран случай. Определена е 3-километрова предпазна зона и 10 километра надзорна зона около огнището. В определената предпазна зона няма големи птицевъдни обекти, а в наблюдаваната зона има два обекта, които са поставени под надзор от службите на Агенцията по безопасност на храните. Ден по-късно Македонската агенция по храните забрани вноса на пилешко месо и яйца от България заради регистрирания случай на птичи грип.
 
В сряда животновъдите получиха втория транш от 30% на Националните доплащания за глава животно за 2014 г. - 60 лв. за говедо, за бивол 105 лв. и по 13 лева за овце и кози майки. От подпомагане за отглеждане на овце-майки и кози-майки ще се възползват 7 700 земеделски стопани, а по Схемата за доплащания за говеда –  7 445 фермери. Общата субсидия по НДЖ1 е в размер на 200 лв. за говеда и 350 лв. за биволи. Подпомагането по НДЖ 3 се равнява на общо 41 лв. за животно.
 
В средата на седмицата животновъди отново заговориха за протести. От съюза на животновъдите в България и Националното браншово сдружение на млеко и месопроизводителите поискаха помощ от министър председателя Бойко Борисов относно проблемите в бранша, които според животновъдите „остават нечути“ от Земеделското министерство. В декларации до премиера животновъдите настояват за спешно набавяне на ваксината срещу Син език, „спешна спасителна стратегия“ за ниските изкупни цени на млякото, както и създаване на законови мерки за засилване на контрола на вносните млечни и месни продукти. Животновъдите посочват, че на 4 февруари подготвят протести на главен път E-79, както и пред министерски съвет.
 
Фермерските бензиностанции да не слагат нивомер и касов апарат, прие на свое заседание ПК Земеделие. Депутатите приеха законопроект на Румен Йончев и други народни представители, с който се внасят промени в Закона за ДДС, според който от 1 януари се изисква поставянето на устройствата. Още в първите дни на 2015 г. земеделците се обявиха против изискванията с аргумента, че изискваните устройства ще струват по 20 хил. лв. на всяко стопанство. Според депутатите от земеделската комисия проблемът със злоупотребите не е във фермерите. Те препоръчаха контролът да се съсредоточи върху единствения производител и вносителите, да се гони контрабандата, а не над 30 хил. фермери да стават обект на нови контролни мерки. 
 
В петък БАБХ отвори две от трите оферти за доставка на ваксините срещу болестта Син език по преживните животни. Оказа се обаче, че една от фирмите Асклеп Фарма ще обжалва процедурата по избор на доставчик, защото според тях не е спазена процедурата по провеждане на обществената поръчка. Докато трае процедура по обжалване, възложителят (БАБХ) не може да я спре и не може да се премине и на пряко договаряне за доставка на ваксината. В същото време от Агенцията по храните заявяват, че има няколко варианта, по които да гарантират, че ще има ваксина навреме. В същото време животновъдите са притеснени, че са в надпревара с времето. През февруари се очакват температури до 20 градуса. При 20 градуса излиза муха, след мухата излиза комарът! Това означава, че потенциално времето работи отново през месец март да пламне ново огнище на Син език, ако  няма ваксина. 30 хил. са умрелите животни през 2014 година в следствие на болестта и поне още 30 000 животни са засегнати косвено – чрез аборти, болести и т.н. 
 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!