Последната седмица на месец май започна с новината от Държавен фонд Земеделие (ДФЗ), че са изплатени близо 15 млн. лева по схемата De minimis за изхранване на преживни животни през 2014 г. Средствата са за 13 403 земеделски стопани. Животновъдите получиха по 39 лева за биволици и крави и по 5 лева за овце-майки и кози-майки.

В същото време част от земеделските производители, кандидатствали по Схемата за качествени плодове и зеленчуци алармираха пред Фермер.бг, че все още на са получили пълната сума на субсидиите. На 12 май Държавен фонд Земеделие преведе 14 млн. лв. по Схемата за специфично подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци. Пълният размер на предвиденото подпомагане за 2013 г., обаче е 15 млн. лв – т.е. 1 млн. лв. все още не са преведени и част от земеделските производители са получили 2/3 от плащането за кг качествена продукция.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:




Нови кредити за финансиране на земеделските производители пуска на пазара Българската банка за развитие (ББР), стана ясно във вторник. Размерът е до 1 млн. лева при 5 % лихва и до 10 години срок на погасяване. Земеделските кредити са две линии – едната е насочена към инвестиционни кредити за земеделци, които искат да купят нова техника, а другата за закупуване на земя. При закупуването на земя кредитът може да е дълъг 10 години. При машините срокът е 5 години.

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) получи покана за членство в Copa Cogeca и Geopa Copa, съобщи за Фермер.БГ председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов, който участва в регионална среща в Любляна по проект на Федерацията на независимите синдикати от земеделието. След връщането си от форума в Любляна Върбанов ще обсъди с ръководството на АЗПБ предложенията към асоциацията, за бъде взето общо решение.

Все още нито един земеделски производител не е успял да си закупи гориво с ваучер за намален акциз. Репортерска проверка на Фермер.БГ в някои от големите вериги показа, че действително въпреки многобройните запитвания от страна на фермерите, те не приемат ваучерите им. От там коментираха, че очакват да получат зелена светлина за работа с ваучерите в началото на месец юни. От Националната асоциаци на зърнопроизводителите (НАЗ) изпратиха писмо до институциите, с което настояват за спешно решаване на проблема.

В четвъртък от Земеделското министерство обявиха, че е готов проектът на Наредба 9 за мярка 112 „Млад фермер“, който отразява извършените промени в Програмата за развитие на селските райони, касаещи мярката. Нотификацията вече е дадена за одобрение на Комитета по наблюдение на Програмата, а заедно с таблицата за изчисляване на икономическия размер на стопанството, е публикувана на сайта на ведомството. Едно от основните изменения в новата Наредба е промяна в срока, в който един кандидат може да подаде своето заявление за подпомагане по мярката. Той ще бъде увеличен от 14 на 17 месеца. Процедурата по съгласуване на промените ще приключи на 04 юни 2014 г., а конкретните изменения в мярката ще бъдат приложими за планирания през 2014 г. прием на заявления.   

До десет дни приключва розоберът. В момента розовият цвят се търгува на цена около 2,60 – 2,80 лв/кг, съобщиха пред Фермер.БГ розовари от региона на Казанлък. Качеството на розовия цвят като цяло е добро, но годината беше трудна заради интензивните дъждове и градушки през май. Преди края на кампанията производители очакват добиви над 500 кг/дка. И през тази година цената за килограм розово масло ще достигне 7000 евро/кг. Основният пазар за българското масло остава френският.

Агенция „Борба с градушките“ няма финансови средства, респективно противоградови ракети, с които да противодейства на градушките, алармира пред Фермер.БГ Радослав Христов, от Националната асоциация на зърнопроизводителите. „При нормална година ракетите, с които стартира кампанията ИА „Борба с градушките“, обикновено са достатъчни. Тази година, обаче, е екстремна – и откъм дъждове, и откъм градушки. Затова за много кратък период от време ракетите свършиха.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!