В началото на тази седмица започна активната кампания по гроздобер в цялата страна. Дъждовното лято тази година редуцира значително добивите от грозде в България – на места до 70% -  80%. Това от своя страна повиши пазарната цена на винените сортове двойно в сравнение с миналата година. Между 1 лв. и 1,20 лв. се търгува килограм грозде в Ямболско, Карнобат, Благоевград. Добивът на грозде във Варненския регион е с 30% по-нисък. Цената, както за бялото така и за червеното, се движи също между 1 – 1.20 лв. 
 
От вторник Държавен фонд Земеделие започна да приема заявления за държавна помощ de minimis за изхранване на дребен рогат добитък – овце-майки. Фермерите могат да подават заявления за помощта до 1 октомври 2014 г. Конкретният размер на ставките на единица животно ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления. Общият бюджет е 4 650 000 лв. 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!
 
 
40 ст./кг е в момента цената на картофите от производител, а в търговската мрежа тя достига до 1,20 лв./кг. Очакванията на сектора за тазгодишната реколта са за много големи загуби заради неблагоприятните климатични условия. Производителите очакват да продадат тази година максимум между 50 и 80 хил.тона картофи. За сравнение миналата година са успели да продадат 200-250 хил.тона.
 
Вместо предвидените 5 милиона тона, добивът на пшеница реколта 2014 ще бъде не повече от 4 милиона и няколкостотин хиляди тона, обявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Пшеницата от реколта 2014 е с влошено качество и ниски добиви. Най-потърпевши от дъждовното лято са производителите в Северозападна България – Монтанско, Видинско и Врачанско. 
 
В сряда министър Васил Грудев се срещна със представители на браншови организации от сектор плодове и зеленчуци. Министърът каза, че до края на годината предстоят частични корекции на финансовото подпомагане по сектори, без да има нужда да се променят схемите за подпомагане.  
 
Продължава да расте броят на овцете умрели от Син език в цяла България. По информация на земеделското министерство около 16 хил. са умрелите животни. Животновъди и ветеринарни лекари обаче са категорични, че умрелите животни са над 20 хиляди, а 100 000, сред които и говеда, са заразени. Появяват се и нови огнища на болестта в Кюстендилско, Видинско, Монтанско. Болестта вече обхваща стадата в по-равнинните райони на страната, съобщават овцевъди. Лабораторно доказани проби със син език по говедата има в региона на Монтана.  
 
В четвъртък ветеринарни лекари за пореден път излязоха на протест, организиран от Българския ветеринарен съюз под наслов "Да спасим животновъдството и ветеринарно-медицинската професия в България". Според протестиращите в сектора не се провежда правилна политика, а животновъдството и ветеринарномедицинска професия е поставена в най-унизителното и жалко състояние. Министърът на земеделието и храните Васил Грудев се срещна с представители на протестиращите. След срещата председателят на Съюза д-р Трифон Цветков заяви, че основното искане, което протестиращите са поставили, е освобождаване на ръководството на Българската агенция по безопасност на храните. 
 
Европейската комисия одобри Българското розово масло в регистъра на защитените географски наименования. Българско розово масло е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина. Тази роза се отглежда традиционно в Розовата долина в Централна България. Неговото качество се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати. Необходими са около 3 500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да се случва няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.  
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!